De architect als bouwmeester
Auteurs: Harm Korfker en Jasper Kraaijeveld
Historisch gezien is deze rol gebruikelijk voor de architect. De toenemende complexiteit van de bouw heeft er echter voor gezorgd dat de rol van de architect kleiner is geworden en dat andere partijen zoals bouwmanagers, aannemers en projectontwikkelaars de leidende rol over hebben genomen.
Onder architecten leidt de rol van de bouwmeester tot levendige discussies. Waar de één kansen ziet, bespeurt de ander levensgrote risico’s. Feit is dat de rol van de architect in het bouwproces onder druk staat. Daar zijn diverse redenen voor aan te voeren: teruglopende vraag bij opdrachtgevers, aannemers die de uitwerking van plannen naar zich toetrekken, verdringing door andersoortige adviesbureaus, etc. Innovatie in het dienstenaanbod is nodig en vernieuwingen die de positie van de architect kunnen versterken zijn daarbij uiteraard welkom.
Niet omdat het moet, maar omdat het kan!
Dat het kan, bewijst onder ander het bureau Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen dat in 2008 in samenwerking met opdrachtgever Ons Middelbaar Onderwijs ‘Bouwmeester Pro’ opzette. Een werkwijze waarmee het bureau de risicodragende rol van de hoofdaannemer overneemt. Hiervoor ontwikkelde Rothuizen een geïntegreerd proces waarbij alle makende en toeleverende partijen al gedurende de planvorming worden betrokken.
Op die manier brengen deze partijen al gedurende het ontwerpproces hun waardevolle kennis in en wordt er tijdens de planvorming optimaal gestuurd op een goede prijs-kwaliteitsverhouding binnen het gestelde budget. De uitvoering vindt vervolgens plaats zonder hoofdaannemer: de toeleveranciers monteren in fases hun perceel op de bouwplaats en staan onder direct contract van de architect.
Lees verder
U leest dit artikel gratis door onderstaande pdf te downloaden. U hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn.
Dit artikel verscheen in de eerste editie van Stedebouw & Architectuur van 2016, thema Duurzaam Bouwen. U kunt deze editie downloaden in onze bibliotheek. Hiervoor dient u wel een lidmaatschap op ons platform te hebben. Bekijk hier de voordelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen