CS Oost wordt gezichtsbepalende plek van Den Haag
Dat laat Den Haag in een persbericht weten. De Gebiedsvisie Centraal Station Oost is een eerste concrete uitwerking van de vastgestelde Agenda Ruimte voor de Stad. De gebiedsvisie creëert ruimte voor 2.000 nieuwe woningen en circa 30.000 m2 voorzieningen, zoals kantoren, onderwijs en lichte horeca.
Vergroenen Grotiusplaats
De eerste stap van de ontwikkeling is de Grotiusplaats, gelegen tussen het Koninklijk Bibliotheek-gebouw en de Prins Clauslaan. Verdichten, vergroenen en verduurzamen zijn hier de pijlers, volgens wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling). Het leefklimaat in de buitenruimte is een integraal onderdeel van de visie, laat Den Haag weten.
Zo is ook te zien in de plannen voor ene overkapping van een deel van de Utrechtsebaan. Wethouder Boudewijn Revis legt uit: “Door de Utrechtsebaan met een prachtig, groen plein te overkappen krijg je een aantrekkelijke en aangename verblijfsplaats, direct gelegen aan ‘De Haagse Loper’, een belangrijke voetgangersroute tussen het centrum en het Bezuidenhout.”
Tekening van de plannen voor de Grotiusplaats.
Overige ontwikkelingen
Vervolgstappen in de ontwikkeling zijn de renovatie van het Koninklijk Bibliotheekcomplex en de herbestemming/herontwikkeling van het minister van Buitenlandse Zaken. De nieuwe bestemming van de ministerie-locatie krijgt pas vorm na de tijdelijk huisvesting van de Tweede Kamer in het gebouw.
Via deze gebiedsvisie worden de randvoorwaarden en beleidsmatige kaders voor de verschillende projecten in het gebied en hun onderlinge afhankelijkheden vastgelegd. Na de consultatieperiode zal de definitieve versie van de gebiedsvisie Centraal Station Oost begin volgend jaar worden vastgesteld.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Reactie toevoegen