Comfortabel door securityproces Schiphol met nieuw ontwerp
MV Architects maakte het interieurontwerp in opdracht van Amsterdam Schiphol Airport en in samenwerking met Benthem Crouwel en Scarabee. Het bureau was verantwoordelijk voor de vormgeving als onderdeel van de totaalbeleving en ambitie die Schiphol had voor de securityscreeningsgebieden. Doel van Schiphol is om alle onderdelen van security, zoals het proces, het personeel maar ook het interieurontwerp, een gevoel van comfort over te laten brengen.
MV Architects heeft deze stappen als basis gebruikt voor het creëren van een nieuwe, prettige plek voor passagiers. Dit onder meer door materiaalgebrui, een toegepast verlichtingsplan, de herinrichting van de ruimte en geluidsreducerende aanpassingen. "De security check is voor veel passagiers een stressvolle ervaring, daarom hebben we deze omgeving voor de passagier zo comfortabel mogelijk ingericht," aldus Marjolein Vreeburg, eigenaar van MV Architects.
Met gemak door de controle
Een voorbeeld is het gemak bij de controle. Zodra passagiers hun schoenen uit moeten trekken, kunnen ze nu terecht op een bankje met geïntegreerde schoenlepel. Tevens is hier nu een tafel aanwezig om de tas op te herschikken. Ook noise reduction speelde een rol, vooral voor de lawaaiige machines waar men over klaagden. Om dit tegen te gaan zijn bijna alle materialen voorzien van een akoestische laag die geluidsgolven opneemt, in plaats van ze te laten weerklinken.
Tevens werd er veel gebruik gemaakt van TL-verlichting. Dit is vervangen door MV Architects met een lichtplan dat op iedere afzonderlijke handeling ,maar ook op gedrag en emotie van de passagier tijdens de security check is toegespitst. In de securityscan is warm licht, terwijl op het werkvlak helder en intenser licht is toegepast.
Houten hotellobby
Verder was er vanuit de passagiers meer behoefte aan geborgenheid. Hiervoor is er een entreewand over de gehele lengte geplaatst die het gebied meer omsluit. Met helder licht en duidelijke informatieborden op ooghoogte is hier een verhelderende ruimte ontstaan. "Als men dan daadwerkelijk gecontroleerd moet worden, stap je als he ware in een houten hotellobby: de vloer, de wanden en de plafonds bestaan uit hout, met als doel dat de passagier zich hier comfortabel voelt," aldus Vreeburg.
"Er is zelfs een groenvoorziening. Omdat hier eigenlijk geen ruimte voor was, konden er geen planten geplaatst worden. Dit hebben we opgelost door grote plafonddelen op te hangen waar een groenvoorziening aan gemonteerd kon worden."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen