Circulariteit biedt kansen voor architect
Initiatief vaak vanuit ontwerper
In ruim de helft van de projecten waarin circulariteit een rol speelt, kwam het idee van de architect of het ontwerpbureau. 30% van de respondenten geeft aan dat het meestal de opdrachtgever is die er het belang nog niet van inziet of bewust niet voor circulaire bouw kiest. Als redenen worden een hogere (tijds)investering, specifieke esthetische wensen ten aanzien van materiaal en mogelijke risico’s op de lange termijn genoemd.
Nieuwe impuls aan ontwerpen
Ondanks de kritische noten, zien veel ontwerpers potentie in circulair bouwen. Opvallend is dat onder andere regelgeving, subsidies en het verplicht stellen van een materialenpaspoort meerdere malen als belangrijke stimulansen worden genoemd in het aanjagen van circulaire bouw.
Toekomst van circulair bouwen
60% van de bevraagde architecten verwacht dat circulariteit de komende jaren een belangrijkere rol zal gaan spelen in hun bedrijf, voornamelijk door de groeiende vraag, druk vanuit de markt en strengere regelgeving. Om hierop te anticiperen is vooronderzoek doen naar remontabel bouwen cruciaal. Dit is een voorwaarde om materiaal aan het eind van de levensduur te hergebruiken voor andere hoogwaardige toepassingen.
De conclusies van dit onderzoek zijn opgenomen in het Visiedocument 2021, online te downloaden via deze link.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk
11 jun om 07:30 uurHoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…
En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?
7 jun om 07:30 uurVurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…
Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking
4 jun om 07:30 uurHet versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei om 07:30 uurNu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Reactie toevoegen