Circulair Project Legacy springt tot leven in Bogota
"Als architect heb ik me vaak afgevraagd hoe gebouwen kunnen aansluiten bij de stelling van Arthur C. Clark: ‘Elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie’. Voor mij is dit gebouw magisch”, aldus architect William McDonough. "We hebben deze school ontworpen om een levend, ademend organisme te zijn.”
De educatie in het gebouw gaat zich sterk richten op circulaire principes, maar wordt ook een living lab van duurzaamheid. Dit straalt het gebouw ook uit, dat onder andere een innovatief en herbruikbaar WonderFrame schaduw-installatie gebruikt. Dit modulaire en metalen frame is opgebouwd uit lokaal geoogste materialen en imiteert een bladerdak door zijn geperforeerde, kleurrijke panelen. Het systeem bekleed ongeveer 85 procent van de gevel, waarbij het zowel daglicht binnenlaat als oververhitting voorkomt door schaduwwerking.
Het WonderFrame biedt ook natuurlijke ventilatie, inspelend op natuurlijke windstromen om gefilterd lucht naar binnen te blazen. Deze techniek elimineert praktisch de benodigdheid voor mechanische ventilatie en draagt samen met raambeglazing bij aan een fikse energiebesparing. De innovatie maakt van Project Legacy het eerste gebouw ter wereld dat in aanmerking kwam voor het LEED Alternative Compliance Path (ACP) certificaat, bedoeld voor natuurlijke geventileerde projecten in landen met een gematigd klimaat.
Project Legacy werd tijdens de bouw ook een oefening in het denken over een circulaire werkwijze. Zorgvuldig beheerde sloop resulteerde in het meest succesvolle project tot nu toe voor het terugwinnen van materiaal in het land: meer dan 99 procent van het bouwafval – zo’n 50.000 ton – is geschikt voor hergebruik.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep 2024De transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul 2024Tijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk
11 jun 2024Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…
En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?
7 jun 2024Vurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…
Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking
4 jun 2024Het versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei 2024Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei 2024Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Reactie toevoegen