Bouwvoorbereiding eerste nieuwbouw Het Dorp in volle gang
Hiervoor moesten twee oude gebouwen: ‘de Enkweg’ en ‘de Meentweg’ het veld ruimen. Er is duurzaam gesloopt en met oog voor de natuur en omgeving.
99% van het sloopmateriaal is bestemd voor hergebruik
Tot nu toe is er in Het Dorp 6.500 ton aan sloopmateriaal ‘geoogst’, waarvan 99% bestemd is voor hergebruik. Hiervan wordt 53% gebruikt in Het Dorp, bijvoorbeeld als ondergrond voor nieuw aan te leggen paden. Het overige deel wordt elders ingezet of gerecycled tot nieuw bouwmateriaal.
Een klein gedeelte van het gebouw aan de Meentweg staat nog overeind. Hierin is een vleermuispaartje gehuisvest. Voor deze beschermde diersoort zijn vervangende kasten opgehangen. Zodra de vleermuizen hier zijn ingetrokken, wordt ook het laatste gedeelte gesloopt. Dit heeft geen invloed op de nieuwbouw.
Eerste nieuwe gebouw
Naar verwachting gaat de bouw na de bouwvak van start. Deze verloopt in fasen: gestart wordt met het bouwen van de begane grond die deels onder het maaiveld ligt. Daarna het casco, de gevel en het dak, vervolgens de installaties en de afwerking. Als alles volgens planning verloopt, wordt het gebouw in het tweede kwartaal van 2018 opgeleverd.
Trainingshuis
In het gebouw komen 36 zorgappartementen en het innovatiecentrum ‘Academy Het Dorp’. De bewoners van het nieuwe gebouw zijn mensen met een lichamelijke beperking of hersenletsel, zij wonen er tijdelijk; tot maximaal 36 maanden. Tijdens hun verblijf leren zij hun leven zoveel mogelijk zelf te organiseren met behulp van slimme technologie en specialistische begeleiding.
Aankomende jaren vernieuwt Het Dorp in Arnhem stap voor stap. Het nieuwe Dorp wordt een duurzame, groene en innovatieve wijk voor mensen met en zonder beperking. Mensen met een beperking kunnen hier wonen met specialistische zorg in de nabijheid en met als doel een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen