Bouw is crisis te boven
Een jaar eerder lag het omzetniveau in dezelfde maanden nog 7 procent onder dat van voor de crisis. De omzet van de bouw steeg in april met 16,0 procent. De sterke omzetstijging van deze maand werd deels veroorzaakt door een extra werkdag vergeleken met april een jaar eerder.
Burgerlijke & Utiliteitsbouw forse omzetgroei
De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) is in april gemiddeld met 20,0 procent gestegen. Ondanks de goede resultaten tot en met april 2018 ligt het omzetniveau nog steeds ruim 4 procent onder dat van voor de crisis. Verder is er dit jaar in het eerste kwartaal voor iets meer dan 4 miljard euro aan bouwvergunningen uitgegeven. Dat is maar iets meer dan in het eerste kwartaal van 2017. Meer dan de helft hiervan, 2,3 miljard euro, is afgegeven aan bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen.
Grond-, Water- en Wegenbouw groei in alle branches
Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) zagen hun omzet in april met 13,0 procent stijgen. Bij de deelbranches steeg de omzet bij (spoor)wegen- en tunnelbouwers met gemiddeld 14,2 procent. Kabel- en buizenleggers zagen hun omzet in deze maand met 6,2 procent stijgen vergeleken met een jaar eerder. Het omzetniveau ligt tot en met april voor de hele GWW bijna 10 procent boven het omzetniveau van dezelfde periode in 2008.
Gespecialiseerde bouw forse omzetgroei in alle branches
Gespecialiseerde bouwbedrijven behaalden in april een omzetstijging van 13,6 procent vergeleken met april vorig jaar. In alle deelbranches behaalden bedrijven gemiddeld goede resultaten, met omzetstijgingen tussen 12,2 en 15,0 procent. Het omzetniveau van de gespecialiseerde bouw lag in de periode januari – april van dit jaar 6 procent boven dat van voor de crisis.
Faillissementen in de bouw
Tot en met mei van dit jaar zijn 153 faillissementen uitgesproken in de bouw (zonder projectontwikkelaars). Een jaar eerder waren dat er 221 in dezelfde periode. Iets meer dan 60 procent van de faillissementen kwam voor bij gespecialiseerde bouw, zoals: bouwinstallatie- en afwerkingsbedrijven. Afgezet tegen het gemiddelde aantal bedrijven werden daar relatief gezien ook de meeste faillissementen uitgesproken. Bij de architecten- en ingenieursbureaus werden in de periode januari – mei 26 faillissementen uitgesproken. Een jaar eerder waren dat er nog 41
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen