Bouw is crisis te boven
Een jaar eerder lag het omzetniveau in dezelfde maanden nog 7 procent onder dat van voor de crisis. De omzet van de bouw steeg in april met 16,0 procent. De sterke omzetstijging van deze maand werd deels veroorzaakt door een extra werkdag vergeleken met april een jaar eerder.
Burgerlijke & Utiliteitsbouw forse omzetgroei
De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) is in april gemiddeld met 20,0 procent gestegen. Ondanks de goede resultaten tot en met april 2018 ligt het omzetniveau nog steeds ruim 4 procent onder dat van voor de crisis. Verder is er dit jaar in het eerste kwartaal voor iets meer dan 4 miljard euro aan bouwvergunningen uitgegeven. Dat is maar iets meer dan in het eerste kwartaal van 2017. Meer dan de helft hiervan, 2,3 miljard euro, is afgegeven aan bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen.
Grond-, Water- en Wegenbouw groei in alle branches
Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) zagen hun omzet in april met 13,0 procent stijgen. Bij de deelbranches steeg de omzet bij (spoor)wegen- en tunnelbouwers met gemiddeld 14,2 procent. Kabel- en buizenleggers zagen hun omzet in deze maand met 6,2 procent stijgen vergeleken met een jaar eerder. Het omzetniveau ligt tot en met april voor de hele GWW bijna 10 procent boven het omzetniveau van dezelfde periode in 2008.
Gespecialiseerde bouw forse omzetgroei in alle branches
Gespecialiseerde bouwbedrijven behaalden in april een omzetstijging van 13,6 procent vergeleken met april vorig jaar. In alle deelbranches behaalden bedrijven gemiddeld goede resultaten, met omzetstijgingen tussen 12,2 en 15,0 procent. Het omzetniveau van de gespecialiseerde bouw lag in de periode januari – april van dit jaar 6 procent boven dat van voor de crisis.
Faillissementen in de bouw
Tot en met mei van dit jaar zijn 153 faillissementen uitgesproken in de bouw (zonder projectontwikkelaars). Een jaar eerder waren dat er 221 in dezelfde periode. Iets meer dan 60 procent van de faillissementen kwam voor bij gespecialiseerde bouw, zoals: bouwinstallatie- en afwerkingsbedrijven. Afgezet tegen het gemiddelde aantal bedrijven werden daar relatief gezien ook de meeste faillissementen uitgesproken. Bij de architecten- en ingenieursbureaus werden in de periode januari – mei 26 faillissementen uitgesproken. Een jaar eerder waren dat er nog 41
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen