BIM moet woningtekort verhelpen
In 2014 kwamen er in Nederland slechts 45.000 woningen bij. Sinds die tijd is de markt er wel iets op vooruitgegaan, maar ook in 2017 was er een toevoeging van 'slechts' 62.000 woningen. Dit is nog ver onder de doelstelling van de Nationale Woonagenda. Toeleveranciers en bouwers proberen met elkaar het bouwproces te vereenvoudigen en te versnellen door het vaker toepassen van prefab-oplossingen en het steeds verder verindustrialiseren van de keten. Volgens Xella loopt dit nog veel te traag, en kan BIM hiein dé oplossing zijn.
BIM biedt een werkwijze die nu direct beschikbaar is bij bestaande prefab bouwmethoden en waarvan de voordelen meteen op te merken zijn. "Op deze manier hebben bouwers bijvoorbeeld geen dertig dagen nodig om een volledig huis te bouwen, maar slechts negen of tien", stelt Michael van Tendeloo van Xella. Hij wijst erop dat ook de ontwikkelingen op het gebied van prefab bouwen gebaat zijn bij een marktbrede toepassing van BIM.
"Denk bijvoorbeeld aan badkamers die 'plug en play' worden aangeleverd. Zonder BIM heb je bij zoiets gegarandeerd te kampen met niet-kloppende afmetingen, foute aansluitingsdetails of ontbrekende verbindingsstukken. Daarom zeggen wij: Laten we als sector het gebruik van BIM in alle projecten integreren, harde afspraken maken over de manier waarop we ermee werken en vervolgens de mogelijkheden verder benutten. Want als dat fundament staat, wordt het een stuk makkelijker de bouwproductie te vergroten en het woningtekort te verkleinen", vervolgt Van Tendeloo.
Voor het realiseren van een BIM-versnelling in de bouw ziet Van Tendeloo een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe generatie. Met het oog daarop pleit hij voor meer contact tussen de opleiding en de praktijk. "Een deel van de oudere generatie hikt op tegen digitalisering. Het is daarom zaak om jonge talenten ruimte te geven en ze laten zien dat de bouw dankzij digitalisering ook voor hen een interessante werkplek vormt. Op die manier kan het veranderingsproces worden versneld."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen