Bezorgfiets draagt zes keer eigen gewicht
Tot winnaar van de Innovatiechallenge werd de CargoBikeXL gekroond, een elektrische vrachtfiets met aanhangwagen die tot 600 kilo aan goederen kan vervoeren. De duurzame fiets is een ontwerp van Christian Suurmeijer van CycleSpark en rijdt momenteel proefrondes door Amersfoort. “Ten opzichte van andere fietskoeriers kan de CargoBikeXL veel meer massa transporteren. De CargoBikeXL is als een mier, hij kan zes keer zijn eigen gewicht dragen en is daardoor energiezuiniger”, vertelt Suurmeijer.
Fiets kan groot goederenvolume meenemen
Met het geld van de prijsvraag van het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkte Suurmeijer verder aan het ontwerp van de CargoBikeXL. Een verbeterd plan diende hij in voor het Amersfoort Toekomstfonds. Opnieuw succes: de gemeente Amersfoort was enthousiast en ondersteunde Suurmeijer om met een pilotfiets te experimenteren. De vijfwielige fiets is in staat een groot goederenvolume (5 kubieke meter) mee te nemen en dat maakt het voertuig een duurzaam alternatief voor bestelbusjes, aanhangers of boedelbakken.
Testfase
In de pilot wordt samengewerkt met Markthal Het Lokaal en 2WielKoeriers Amersfoort voor de bezorging van producten aan horeca en bedrijfsrestaurants. Verder is er met Beebox een pilot voor het bezorgen van maaltijdboxen. De testfase is om te onderzoeken of de fiets het beloofde draaggewicht van 600 kilo houdt, hoe makkelijk/moeilijk het is om een helling te temmen en hoe de fiets zich in het verkeer voegt. “De bestuurder van de fiets krijgt hulp van een elektrisch aandrijfmechanisme. Dat is nodig om op gang te komen bij bijvoorbeeld een stoplicht.”
Positieve geluiden
Ondertussen werkt Suurmeijer verder aan de CargoBikeXL. Hij is onder andere bezig met koelboxen, opbouwconstructies, een solar roof en weerbescherming voor de bestuurder. Suurmeijer is momenteel in gesprek met verschillende investeerders. “Uiteindelijke doel is om de fiets te produceren op een manier zoals auto’s ook worden geproduceerd.” De ondernemer is vol vertrouwen. De positieve geluiden zijn er en inmiddels heeft hij twee duurzame fietsen verkocht aan een Amsterdamse startup die bloemen rondbrengt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen