Bewezen: architecten kijken anders dan andere mensen
Voor het onderzoek, getiteld Sculptors, Architects, and Painters Conceive of Depicted Spaces Differently, zijn de ervaringen van 16 architecten, beeldhouwers en schilders (met minimal 8 jaar ervaring) vergeleken met die van 16 mensen uit meer controlerende beroepsgroepen. Iedere deelnemer kreeg die beelden getoond: een Google StreetView-afbeelding van Londen, een schilderij van de Sint-Pietersbasiliek en surrealistische computergegenereerde omgeving.
Analyse van antwoorden
Vervolgens kregen alle proefkonijnen drie vragen voorgeschoteld:
- Hoe zou u de afgebeelde omgeving omschrijven?
- Hoe zou u de afgebeelde omgeving verkennen (waar zou u heengaan)?
- Hoe zou u de afgebeelde omgeving veranderen?
De antwoorden werden geanalyseerd met behulp van een techniek (Cognitive Discourse Analysis), die de koppeling tussen het onderbewuste denkproces en de taalkundige keuzes van de spreker onderzoekt. Een aantal consistente patronen werd ontdekt. Architecten zochten naar de grenzen van de waar te nemen ruimte en beschouwden de scene al seen driedimensionale werkelijkheid in plaats van een tweedimensionale compositie. Schilders benoemen de kaders van de afgebeelde, terwijl een architect meer rekening houdt met wat buiten de lijnen ligt. Een architect heeft het bijvoorbeeld over een einde van een ruimte, zoals ook het einde van een weg. Bovendien kijken architecten naar de diversiteit in materialen.
Bevordert communicatie
De bevindingen kunnen van nut zijn bij het bepalen van de manier waarop een beroep de ruimtelijke cognitive beinvloedt en hoe die verschillen de communicatie tussen architecten en clienten kunnen verbeteren. Lees het hele onderzoek hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Landschapsarchitectuur en beweegvriendelijkheid in Apeldoorn
8 okt om 07:30 uur“Ik heb me altijd gericht op de buitenruimte”, begint landschapsarchitecte Linda Hooijer. “Wat mij aantrok in…
Reactie toevoegen