ARCTIC museum verbindt Denemarken, Groenland en Noordpool
Het 3.000 m2 grote museum en onderzoekscentrum ARCTIC weidt zich aan de studie en het onderwijs van Groenland en de Noordpool. Het iglovormige gebouw moet aan de Hundested haven in de gemeente Halsnæs in Denemarken worden gebouwd. De link tussen drie gebieden – Denemarken, Groenland en de Noordpool – moet vooral worden belicht door het werk van Knud Rasmussen, een bekende Deense ontdekkingsreiziger, te etaleren.
”Het idee is om een plek te creëren die momenteel niet bestaat in Denemarken,” aldus Søren La Cour Jensen, curator en manager van Knud Rasmussens huis in Hundested. ”Een plek waar Groenland, de Noordpool en Denemarken fysiek aan elkaar gelinkt zijn, die bezoekers ervaringen biedt om de connectie tussen de landen beter te begrijpen. Een plek waar de beschrijvingen en verhalen van poolonderzoeker Knud Rasmussen uitgebreid kunnen worden met de geschiedenis van het gehele Noordpool-gebied – vandaag en in de toekomst.”
Ontwerp ARCTIC
Het ontwerp van ARCTIC is gebaseerd op de traditionele architectuur en het natuurlijke landschap van de Noordpoolregio. Het is in die zin een reflectie van het ijsgebied. CEBRA partner Carsten Primdahl laat weten het stralend witte gebouw als icoon neer te willen zetten om ’de pracht en het belang van onderzoek naar de polen letterlijk zichtbaar te maken’.
Het museum bestaat uit drie koepels die in elkaar overgaan en omringd worden door enkele openbare buitenruimtes. De kade waarop het gebouw komt te staan wordt vormgegeven als ’eiland’, een architectonische expressie om Groenland en de Noordpool zichtbaar te maken. ”Tegelijkertijd wekken de witte koepels, de zachte vormen van het landschap en de gebogen lijnen om het gebouw een duidelijke associatie op van een landschap van sneeuw en ijs,” aldus de architect.
Het ontwerpteam gaat nu met een aantal stakeholders het ontwerp definitief maken en een bouwschema opmaken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen