ARCTIC museum verbindt Denemarken, Groenland en Noordpool
Het 3.000 m2 grote museum en onderzoekscentrum ARCTIC weidt zich aan de studie en het onderwijs van Groenland en de Noordpool. Het iglovormige gebouw moet aan de Hundested haven in de gemeente Halsnæs in Denemarken worden gebouwd. De link tussen drie gebieden – Denemarken, Groenland en de Noordpool – moet vooral worden belicht door het werk van Knud Rasmussen, een bekende Deense ontdekkingsreiziger, te etaleren.
”Het idee is om een plek te creëren die momenteel niet bestaat in Denemarken,” aldus Søren La Cour Jensen, curator en manager van Knud Rasmussens huis in Hundested. ”Een plek waar Groenland, de Noordpool en Denemarken fysiek aan elkaar gelinkt zijn, die bezoekers ervaringen biedt om de connectie tussen de landen beter te begrijpen. Een plek waar de beschrijvingen en verhalen van poolonderzoeker Knud Rasmussen uitgebreid kunnen worden met de geschiedenis van het gehele Noordpool-gebied – vandaag en in de toekomst.”
Ontwerp ARCTIC
Het ontwerp van ARCTIC is gebaseerd op de traditionele architectuur en het natuurlijke landschap van de Noordpoolregio. Het is in die zin een reflectie van het ijsgebied. CEBRA partner Carsten Primdahl laat weten het stralend witte gebouw als icoon neer te willen zetten om ’de pracht en het belang van onderzoek naar de polen letterlijk zichtbaar te maken’.
Het museum bestaat uit drie koepels die in elkaar overgaan en omringd worden door enkele openbare buitenruimtes. De kade waarop het gebouw komt te staan wordt vormgegeven als ’eiland’, een architectonische expressie om Groenland en de Noordpool zichtbaar te maken. ”Tegelijkertijd wekken de witte koepels, de zachte vormen van het landschap en de gebogen lijnen om het gebouw een duidelijke associatie op van een landschap van sneeuw en ijs,” aldus de architect.
Het ontwerpteam gaat nu met een aantal stakeholders het ontwerp definitief maken en een bouwschema opmaken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt om 07:30 uurWe stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen