Architectuur kan bijdragen aan energiezuiniger wonen
Diepere plattegronden
Het vertrekpunt van de studie was de indeling van de woningplattegrond. Vroeger had een woning een warmtebron, geplaatst in het hart van de woning. Hier bevonden zich de woonkamer en de eettafel. Functies die minder warmte nodig hadden, lagen verder weg van de warmtebron. Vandaag de dag worden alle vertrekken van een woning tot de zelfde temperatuur verwarmd, terwijl dat misschien helemaal niet nodig, en energietechnisch niet zinvol is.
Verschillende manier van lichtinval
Uitgaand van het feit dat diepere plattegronden helpen bij het bezuinigen op energie (minder geveloppervlak betekent minder afkoeling of opwarming), werd er vervolgens gekeken naar de factor daglicht. Net als bij de verwarming geldt hier dat niet alle ruimtes in een woning even veel daglicht nodig hebben. Differentiatie van lichtinval in de plattegrond kan leiden tot bijzondere architectuur, en creatief gebruik door de bewoners.
Inspiratie uit het binnen- en buitenland
Voorbeelden voor zowel woningen met meerdere ‘klimaatzones’ als diepe plattegronden met lichtere en donkerdere vertrekken zijn over de hele wereld en in alle klimaatzones te vinden. Tot de verzameling behoren onder andere de Casa Girasole, die met de zon mee draait, Venetiaanse burgerwoningen met inpandige woonkamers, een Japans voorbeeld met woonschillen die verschillende temperaturen hebben en de woningen met serres van Lacaton & Vassal.
Achtergrond onderzoekers
Joost Hovenier (Office Winhov) zocht naar antwoorden op de vraag hoe de veranderende energienormen in de woningbouw zich verhouden tot de ontwikkeling van de plattegronden. Zijn er voor energiezuinigere woningen naast technische ingrepen ook oplossingen vanuit de architectuur te bedenken? We zijn – als gebruikers van passiefhuizen – al aan het omdenken. Kan het ook nog anders? Deze discussie werd in 2013 gevoerd met collega-architecten in een reeks workshops die Joost Hovenier samen met BNA Onderzoek organiseerde.
Over BNA Onderzoek
BNA Onderzoek is het praktijklab van de BNA, branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus, waar slimme ideeën voor de gebouwde omgeving worden ontwikkeld. BNA Onderzoek brengt architecten, onderzoekers, marktpartijen en overheden samen om na te denken over maatschappelijke vraagstukken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec om 07:30 uurIn de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen