Architecten in Londen ontwerpen schaduwloze wolkenkrabbers
Toren in dienst van openbare ruimte
Op het concept van de Londense architecten zijn twee torens met zowel een holle als bolle zijde te zien die het zonlicht op elkaar weerkaatsen. Hierdoor is de openbare ruimte tussen de gebouwen in goed verlicht, in plaats van dat de wolkenkrabbers die zouden verduisteren.
“Onze façade heeft panelen met diverse hoeken waardoor het zonlicht meermaals per dag op een bepaald gebied wordt gereflecteerd,” aldus het ontwerpteam van NBBJ in een interview met Dezeen.com. Het team beweert dat de wolkenkrabbers het aantal schaduwen met vijftig procent kan doen verminderen.
Volgens de architecten is dit ontwerp met diverse gebouwsoorten overal ter wereld toe te passen, ‘telkens in een andere vorm die aangepast is op zijn specifieke context en de omstandigheden van het zonlicht’.
In onderstaande video kunt u kort de werking van de torens zien. Lees ook meer over de ‘No Shadow Towe’ op de website van nbbX.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen