Architecten Cie onthult ontwerp voor Galileo Centre in Noordwijk
Multifunctionele entree
Het langwerpige gebouw aan de rand van het duinlandschap gaat vooral voorzien in kantoorruimte en enkele computerruimtes. De entreelobby wordt het sociale hart van het gebouw, laat de architect weten, en is als een meubel ontworpen dat zowel de trap vormt naar de eerste verdieping als een verblijfplaats is met groene terrassen met geïntegreerde facilitaire voorzieningen.
De trap in de entreelobby dient ook als verblijfplaats. © Architecten Cie
“De functionele ruimten zijn langs een brede gang in een stramien van 3,60m gepositioneerd waaraan ook twee patio’s zijn gesitueerd die het groen en de natuur van de omgeving naar binnen brengen. Hierdoor is een flexibel en overzichtelijk gebouw ontworpen waarbij er natuurlijk licht en uitzicht voor referentiepunten zorgt,” aldus Architecten Cie.
Flexibel ontwerp
Eén van de pijlers van het ontwerp is de levensduur van het gebouw. Het gebouw zal gebouwd worden met veel geprefabriceerde structuren zodat het in de toekomst gemakkelijk hergebruikt kan worden. “Mede hierom is gekozen voor hout als meest gebruikt materiaal. Zowel de hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van overgedimensioneerde samengestelde, geprefabriceerde, vurenhouten elementen.”
Er is veel gebruik gemaakt van vuurhouten elementen. © Architecten Cie
“De voordelen zijn drieledig: A. door het lage gewicht van de draagconstructie kan het gebouw op zand kan worden gefundeerd, B. door met name de kolommen in de gangzone te overdimensioneren wordt de constructie gebruikt als houten scheidingswand en C. door het modulair prefabriceren is het gebouw snel te bouwen en wordt het afval op de bouw geminimaliseerd.”
Inwisselbare gevel
Deze flexibiliteit trekt zich door naar de gevel. Deze wordt bepaald door een ‘patroon van inwisselbare cassettes’, waardoor achterliggende ruimtes een andere functie kunnen krijgen. De cassettes zijn namelijk in drie versies ontworpen: transparant, semitransparant en gesloten. “Het gebouw kan met dit systeem daar waar nodig transparant en gericht op de omgeving zijn en gesloten en introvert op de plekken waar dit is vereist.”
De gevel kent drie soorten inwisselbare cassettes. © Architecten Cie
De realisatie van een niet-militair wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) is een samenwerking tussen de Europese Unie (EU) en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Het gebouw moet 1 juli 2017 in gebruik worden genomen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Reactie toevoegen