Architect moet vluchtelingenopvang WOI bekender maken
Het ‘Museum of Hospitality’ is ontworpen door de Nederlandse architect Matthijs la Roi. De achterliggende gedachte is dat het Belgenmonument het symbool wordt van gastvrijheid voor vluchtelingen in Nederland.
Aan het eind van de WOI schonk België het monument aan Nederland, ter nagedachtenis aan de welwillendheid om Belgische soldaten op te vangen. Ondanks het feit dat het monument (Huib Hoste, 1881-1957) in Nederland de grootste is in zijn soort, zijn maar weinig mensen bekend met het bestaan ervan. Dat terwijl aan het begin van WOI in 1914 een miljoen Belgen onderdak zochten en vonden in Nederland.
Paralellen met huidige vluchtelingencrisis
Om het Belgenmonument meer onder de aandacht te brengen, schreef het Forum voor Architectuur en Stedenbouw a/d Eem (FASaDE) een prijsvraag uit. Honderden ontwerpers uit Nederland en België dienden een ontwerp in. Uiteindelijk werd het ontwerp van de in Londen werkzame La Roi uitgekozen.
Het ontwerp van Museum van de gastvrijheid. Credit: Matthijs la Roi ©
Het Museum van de gastvrijheid komt naast het huidige kasteelachtige bouwwerk te staan. Het vertelt het verhaal van de Belgische vluchtelingen, dat veel paralellen vertoont met de huidige vluchtelingencrisis. Voorop in het ontwerp staat het belang van het bieden van gastvrijheid aan mensen die in nood zitten.
Twee bouwwerken vormen één geheel
Twee aparte bouwwerken vormen samen één pand. Beide bouwwerken worden gebruikt als expositieruimte. Het ontwerp kenmerkt zich door welvende vormen, die volgens de jury doen denken aan het expressionisme van de Amsterdamse School. Hoewel het golvende ontwerp van La Roi afwijkt van het statige en rechthoekige kasteeltje van Hoste, sluiten beide gebouwen naadloos op elkaar aan, schrijft de jury.
Het is bedoeling dat het Museum voor de gastvrijheid gereed is in 2019. Dat jaar is het een eeuw geleden dat het Belgenmonument werd voltooid.

Credit: Matthijs la Roi ©
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Reactie toevoegen