Architect bouwt met behulp van robots
Het drie jaar oude Odico ontwikkelt innovatieve technieken met behulp van robots, onder meer het snijden en frezen van mallen met robotarmen, en het 3D-printen van beton.
Bouwbedrijven deels overbodig
„Ik denk niet dat de manier waarop de bouw nu georganiseerd is, binnen vijf of tien jaar nog bestaat”, zegt technisch directeur Jelle Feringa (36) van Odico in NRC. Volgens hem draagt robottechnologie er aan bij dat architecten op termijn zélf huizen kunnen neerzetten, zonder tussenkomst van aannemers en bouwbedrijven.
„Ik ben bezig met een ambitieus project”, zegt Feringa. „De transitie in architectuur: van dienst naar product. Normaal krijgt de opdrachtgever van een architect een set tekeningen en is er al een aannemer ingehuurd om het gebouw neer te zetten. Met behulp van robots hoop ik op den duur zelf te kunnen bouwen, op de schaal van een huis.” Door robots kunnen architecten mogelijk bouwbedrijven overslaan.
‘Marginale verbetering’
En niet alleen voor bouwbedrijven hebben robots potentieel grote gevolgen. Als robots doorbreken in de bouw, kan dat ook veel betekenen voor voor hoe huizen eruit komen te zien. Robots kunnen tegen veel lagere kosten veel complexere vormen produceren. Normaal timmeren mensen betonmallen van complexe delen in elkaar.
De ideeën van Odico sijpelen nog amper door naar de grote bouwbedrijven. Sommige bedrijven, zoals BAM en Heijmans, zeggen wel te experimenteren met 3D-print-technieken. Dat gaat mondjesmaat: volledige gebouwen die gemaakt worden met robots zijn hoogst zeldzaam.
Meer weten over robotica? Lees hier het verslag van een Stedebouw & Architectuur Talk tijdens Building Holland 2015. In de Innovatiecatalogus van Stedebouw & Architectuur verscheen een artikel over dit onderwerp: lees hier.

Jelte Feringa in RDM Rotterdam met witte constructie gebouwd door robots. Foto: NRC/Robin Utrecht
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Reactie toevoegen