Ambitie Zaanstad: ouder worden in je eigen wijk
Samen met organisaties en inwoners van Zaanstad onderzocht de gemeente vraagstukken rond ouder worden in de stad. Welke eisen stelt bijvoorbeeld de vergrijzing aan de inrichting van wijken? Bieden we voldoende ruimte aan nieuwe ontwikkelingen, kansen en initiatieven?
Gemakkelijker maken
‘In hun eigen wijk hebben mensen hun netwerk, daar voelen zij zich thuis en daar kunnen ze ook langer blijven meedoen’, zegt wethouder Jeroen Olthof. ‘Als we bijvoorbeeld zorgen dat het aanbod van woningen beter aansluit bij de behoeften – meer kleinschalige woonvormen en ruimte voor eigen initiatief - wordt in de eigen woning en wijk blijven wonen veel gemakkelijker.’
Steeds meer ouderen
Het aandeel 65-plussers in Zaanstad groeit tot 2030 van 26% naar 34% van de bevolking. Het aantal 75-plussers neemt tot 2030 waarschijnlijk toe van 7.600 naar 13.650: een verdubbeling ten opzichte van nu. Verzorgingshuizen in hun huidige vorm zijn aan het verdwijnen door de trend van langer thuis wonen. Daar komen nieuwe woonzorgvormen voor terug, maar de veranderingen leiden er wel toe dat mensen zich afvragen hoe ze op een prettige manier ouder kunnen worden en hun eigen keuzes kunnen blijven maken.
Vijf ambities
In de strategische agenda zijn hiervoor vijf ambities opgenomen:
- Mensen moeten zo veel mogelijk in de eigen wijk kunnen blijven;
- Er zijn passende woningen en woonvormen voor de ouderen van nu en van de toekomst;
- Ouderen blijven meedoen en zijn onderdeel van vitale netwerken;
- Mensen kunnen ouder worden in een veilige en toegankelijke omgeving met goede voorzieningen in de buurt;
- Er is een gevarieerd zorg- en dienstenaanbod voor ouderen in de wijk en een goede spreiding van gecombineerde woonzorgvormen in Zaanstad.
Vertaling per wijk
De strategische agenda wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de raad de strategische agenda vaststelt, wordt daarna per wijk een vertaling gemaakt. Voor het realiseren van bijvoorbeeld nieuwbouw en aanpassing van bestaande woningen wordt aangesloten bij MAAK.Zaanstad.
Gemeente en partners
De strategische agenda is opgesteld door de gemeente in samenwerking met onder meer corporaties, actieve oudere bewoners en cliëntraden, zorgaanbieders, Sociale Wijkteams, wijkverpleegkundigen, en zorgverzekeraar/zorgkantoor Zilveren Kruis.
Meer informatie
Zie de strategische agenda rond ouder worden in Zaanstad.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Reactie toevoegen