Agritectuur – mix van landbouw en architectuur in woontorens
Hoogste boom ter wereld
Het ontwerp bestaat uit zes tuintorens met ieder 36 verdiepingen aan woningen en kantoren. De torens zijn gemaakt van cross-laminated timber (CLT), afkomstig van lokale bossen, en zijn grotendeels bedekt met boomgaarden. De terrasachtige gevel bestaat ook voor een deel uit zonnepanelen, waardoor van bovenaf een spel van groen en blauw ontstaat.
Hierdoor is de vorm van een boom duidelijk te ontwaren in het ontwerp, wat het project ook diens naam heeft gegeven: de Hyperion, een kunstmammoetboom in Californië, is de hoogte boom ter wereld (maar liefst 115,5 meter hoog).
Wonen in het platteland
De architect beschrijft de zes torens als een verticaal dorp met ‘een hoog sociaal, cultureel en functioneel gebruik’. “De flexibele ruimtes zijn bestemd voor bedrijven, living labs en ruimtes om samen te werken en zijn gesitueerd achter de zonnegevel.”
Iedere woning is ingericht met meubilair van natuurlijke materialen, zoals tamarindehout en sandelhout, gemaakt door lokale vakmensen. Ook heeft iedere woning toegang tot een trapsgewijs balkon, waarop planten middels hydrocultuur worden gekweekt.
Samenleving van prosumenten
De diverse ruimtes zijn verbonden door groene wandelbruggen, die tevens dienst doen als ontmoetingsplekken. De beplanting op de bruggen wordt geïrrigeerd door regenwater en gefilterd afvalwater van de bewoners. Door zowel kantoren als woningen in de torens te situeren, wordt sociaal contact gestimuleerd via deze bruggen.
“De fusie van bos, agricultuur en stedelijke DNA is een humanistisch alternatief dat het beste van de stad en het platteland samenbrengt,” aldus de architect. “Het Hyperions project is een symbool van een economie met een korte leveringsketen tussen lokale producenten en ‘prosumenten’, met controle over energieopwekking, grondstoffen en ruimte.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen