Agritectuur – mix van landbouw en architectuur in woontorens
Hoogste boom ter wereld
Het ontwerp bestaat uit zes tuintorens met ieder 36 verdiepingen aan woningen en kantoren. De torens zijn gemaakt van cross-laminated timber (CLT), afkomstig van lokale bossen, en zijn grotendeels bedekt met boomgaarden. De terrasachtige gevel bestaat ook voor een deel uit zonnepanelen, waardoor van bovenaf een spel van groen en blauw ontstaat.
Hierdoor is de vorm van een boom duidelijk te ontwaren in het ontwerp, wat het project ook diens naam heeft gegeven: de Hyperion, een kunstmammoetboom in Californië, is de hoogte boom ter wereld (maar liefst 115,5 meter hoog).
Wonen in het platteland
De architect beschrijft de zes torens als een verticaal dorp met ‘een hoog sociaal, cultureel en functioneel gebruik’. “De flexibele ruimtes zijn bestemd voor bedrijven, living labs en ruimtes om samen te werken en zijn gesitueerd achter de zonnegevel.”
Iedere woning is ingericht met meubilair van natuurlijke materialen, zoals tamarindehout en sandelhout, gemaakt door lokale vakmensen. Ook heeft iedere woning toegang tot een trapsgewijs balkon, waarop planten middels hydrocultuur worden gekweekt.
Samenleving van prosumenten
De diverse ruimtes zijn verbonden door groene wandelbruggen, die tevens dienst doen als ontmoetingsplekken. De beplanting op de bruggen wordt geïrrigeerd door regenwater en gefilterd afvalwater van de bewoners. Door zowel kantoren als woningen in de torens te situeren, wordt sociaal contact gestimuleerd via deze bruggen.
“De fusie van bos, agricultuur en stedelijke DNA is een humanistisch alternatief dat het beste van de stad en het platteland samenbrengt,” aldus de architect. “Het Hyperions project is een symbool van een economie met een korte leveringsketen tussen lokale producenten en ‘prosumenten’, met controle over energieopwekking, grondstoffen en ruimte.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen