72 projectvoorstellen gestart in 2018
Het gaat om onderzoek en analyse om nieuwe kennis te ontwikkelen. Er wordt op actuele ontwikkelingen binnen het vakgebied gereflecteerd wat uiteindelijk leidt tot nieuwe inzichten en debat. Bestaande kennis en expertise, soms juist buiten het vakgebied, wordt hierbij op een sterke wijze ingezet binnen een opgave in het persoonlijke interessegebied.
Over de projectvoorstellen
In de ingediende voorstellen kwamen onder andere de grote woningbouwopgave en de bijbehorende verdichtingsvraagstukken kwamen ruimschoots aan bod in de ingediende voorstellen. Tot 2030 zullen er in totaal 1 miljoen woningen moeten worden bijgebouwd.
De beperkte ruimte zorgt bovendien voor meer complexiteit, waardoor kosten relatief hoog zijn en meer woningen in het buitengebied moeten worden gebouwd. Dit roept vragen op met betrekking tot duurzame verstedelijking en legt extra druk op het landschap. Via uiteenlopende projectvormen wordt gezocht naar mogelijke antwoorden op diverse vragen bij dit onderwerp.
Perspectief verbreden
In de zoektocht naar duurzame verstedelijking wordt in sommige voorstellen buiten de bekende scope gekeken naar de gehele opgave en de implicaties buiten de grenzen van Nederland, of voor het vakgebied.
Deze bredere blik leidt er ook toe dat er vanuit een ander perspectief wordt gekeken naar de onderliggende opgave. Dit zorgt voor enkele interessante cross-over projecten die vanuit een andere context naar nieuwe inzichten op zoek gaan.
Inhoudelijk debat
De architectuur discipline kent een lange traditie van reflectie op en inhoudelijk debat over het vakgebied. Ook in 2018 zijn er meerdere vragen gehonoreerd die focussen op het bespreken van de rol, kennis en positie van de architect. Voorstellen richten zich op het analyseren van de vaardigheden van de ontwerper, waarbij vaak wordt gezocht naar mogelijke kennisoverdracht met andere disciplines.
Meer informatie vindt u hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen