2022 wordt een groen, digitaal en chaotisch jaar
1. Druk op materiaal en menskracht neemt verder toe
De druk op de toeleveringsketen is toegenomen en de roep om menskracht is gegroeid. In 2021 zagen we al dat supply chain voor bouwmaterialen en smart solutions niet meer naar behoren functioneren. Het meest opvallende incident was de blokkade van het Suezkanaal door het schip Evergreen. Daarnaast is er schaarste op de arbeidsmarkt doordat de economieën zijn heropend en medewerkers zijn gewisseld van branche. Er zijn ook veel nieuwe rollen ontstaan, vooral op het gebied van ESG, waardoor er een interne verschuiving plaatsvindt. De afgelopen maanden wordt er steeds vaker gesproken over ‘de grote ontslagneming’, want steeds meer mensen nemen ontslag of verlaten een branche om hun purpose te leven of omdat ze helemaal klaar zijn met hun huidige werkzaamheden.
Ik verwacht dat in 2022 de realisatie van ontwikkel- en (ver)bouwprojecten en de implementatie van smart solutions (hardware) gaat stagneren vanwege de oplopende kosten. Daarnaast verwacht ik dat lokale producten veelvuldig worden overwogen, wat positieve gevolgen gaat hebben voor de biobased beweging. Ook verwacht ik dat in 2022 dat bedrijven meer gaan investeren nieuwe kennis, (digitale) vaardigheden, side-hustles en holistisch leiderschap. In de onderstroom gaan nieuwe rollen (en kansen) ontstaan op het gebied van natuur en klimaat, het sociale domein, digitale transformatie.
2. Decarbonisatie en de focus op Scope 3
De EU wil met de Green Deal klimaatneutraal zijn in 2050. Decarbonisatie betekent minder CO2 gebruiken en meer compenseren. Dat wordt de grote uitdaging voor de komende jaren voor Nederland. In 2021 is de klimaatagenda mainstream aan het worden, mede aangejaagd door COP26 en de bewustwording van de natuur door de situatie van de afgelopen twee jaar. Het afgelopen jaar hebben (inter)nationale vastgoedbedrijven hun pledges gecommuniceerd (Bouwinvest, Signify, Wereldhave, Redevco, e.a.) en het aantal bedrijven, gemeentes en landen groeit. Communicatie is één, maar het uitvoeren van deze beloftes vraagt nieuwe kennis, vaardigheden en visie.
Ik verwacht dat in 2022 in Nederland een dominante, materiaal gebonden net-zero beweging gaat ontstaan. Daarnaast groeit de behoefte om samen nieuwe Scope 3-activiteiten te ontwikkelen nu het laaghangend net-zero fruit wordt geplukt. De regeneratieve onderstroom laat meer van zich horen.
3. Metaverse: een hype?
Begin november 2021 werd er een digitaal stuk land verkocht in Decentraland – een gedecentraliseerd 3D virtual reality-platform dat bestaat uit 90.601 percelen – voor een recordbedrag van 2,43 miljoen dollar aan cryptomunten. De Real Estate Investment Trust (REIT) van de Metaverse Group is van plan een vastgoedbeleggingstrust te introduceren die een portefeuille van ontwikkelingsvastgoed van hoge kwaliteit bezit en exploiteert in Decentraland, Somnium Space, Crypto Voxels, Sandbox en Upland en andere commercieel levensvatbare metaverses. Het is de bedoeling om 's werelds eerste 100 procent gerichte Metaverse REIT te worden. Facebook gooide het roer om van ‘Facebook first’ naar ‘metaverse first’ en kreeg een nieuwe bedrijfsnaam, genaamd Meta. Fortnite-maker Epic Games haalde recent nog 1 miljard op om metaverse-platformen te laten groeien. De BIG Tech bedrijven gaan miljarden investeren in de ontwikkeling van deze metaverses: real-time 3D sociale media waarin mensen gedeelde ervaringen kunnen creëren en beleven als gelijkwaardige deelnemers aan een economie met maatschappelijke impact. De metaverse wordt groter dan de fysieke wereld die wij nu kennen.
Ik verwacht dat in 2022 digitaal vastgoed zeker niet gaat doorbreken als nieuwe assetclass. De onderstroom van mensen in de vastgoedsector die de wondere wereld van de metaverse verkennen groeit. Er gaan initiatieven ontstaan zoals digitale HQ’s en er worden meer bedrijven opgericht die zich 100 procent gaan richten op de mogelijkheden die de metaverse en metaverse-platformen te bieden hebben.
Chaotisch jaar
De coronapandemie zorgt voor een grotere ommekeer dan de financiële crisis van 2008. Een ommekeer begint met een kritische blik naar binnen. In 2022 komen nog meer mensen en vastgoedbedrijven voor de keuze te staan tussen de blauwe en rode pil: vechten voor de oude bekende wereld of het creëren van een nieuwe. De onderstroom wordt dominanter. 2022 wordt een groen en digitaal, maar chaotisch jaar.
Menno Lammers is de oprichter en ecosysteem facilitator van de PropTech for Good-alliantie. Deze alliantie verbindt vastgoed CxO's, techondernemers, investeerders, innovators en duurzaamheidsleiders van over de hele wereld om de realisatie van de duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals/ ESG) te versnellen. Daarnaast is Menno mentor bij REACH UK, spreker, internationaal jurylid voor innovatieprijzen en sparringpartner voor directieleden en raden van bestuur.
Dit artikel verscheen eerder in de Innovatiecatalogus 2022. Lees de gehele editie hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen