'100.000 woningen per jaar onhaalbaar'
De ontwikkelaars roepen het kabinet op om sterker in te zetten op de uitvoering van bouwplannen in plaats van op nieuw beleid. Uit het onderzoek Monitor Nieuwe Woningen, dat in opdracht van ontwikkelaars en bouwondernemingen periodiek wordt uitgevoerd, blijkt volgens NEPROM dat in de eerste helft van 2022 minder woningen zijn gebouwd dan een jaar eerder (10.000 tegenover 16.000). Over heel 2022 wordt een teruggang verwacht van 35 procent.
Ook in het aantal huurwoningen is een daling te zien ten opzichte van 2021. Eerder werd al bekend dat in de eerste helft van 2022 het aantal verleende bouwvergunningen met 25 procent daalde ten opzichte van 2021.
Het zijn niet de eerste signalen dat de ambitieuze doelstelling van het kabinet om 100.000 woningen per jaar te bouwen te hoog gegrepen is. De Rabobank waarschuwde eerder dit jaar al dat deze ambitie om korte termijn niet realistisch is en ook woningcorporaties trokken aan de bel. Volgens hen komen de plannen in gevaar door een gebrek aan betaalbare bouwgrond.
Projecten muurvast
Volgens de ontwikkelaars ligt een deel van de oorzaak in de kostenstijgingen en de problemen met de toelevering van specifieke bouwmaterialen. Daarnaast signaleren de ontwikkelaars een gebrek aan ambtelijke capaciteit en politieke doorzettingsmacht bij gemeenten. Door een ongecoördineerde stapeling van ambities en eisen op lokaal niveau in combinatie met de stikstofproblematiek en langdurige procedures zitten tal van projecten muurvast en komen ze niet tot uitvoering.
Gestegen rente
De ontwikkelaars vrezen dat op korte termijn de problemen nog groter worden als gevolg van groeiende ongerustheid bij de consument. De vraag naar nieuwe woningen is nog steeds erg groot, maar een toenemend aantal huishoudens merkt dat als gevolg van de gestegen rente het steeds lastiger wordt om een hypotheek te krijgen. De sterk stijgende energieprijzen maken het voor consumenten nog moeilijker om hun woonwensen te realiseren, waardoor de doorstroming tot stilstand dreigt te komen.
Regulering contraproductief
De ontwikkelaars roepen het Rijk op om alles op alles te zetten om de nieuwbouw aan de gang te houden. Ze steunen het Rijksbeleid gericht op het maken van prestatieafspraken met gemeenten, maar ze hekelen de grote inzet van het kabinet op regulering, die juist de nieuwbouw afremt. Volgens de NEPROM is er voldoende capaciteit bij ontwikkelaars en bouwers om naar een hoger bouwtempo te gaan en hebben de marktpartijen vooral behoefte aan duidelijkheid, besluitvaardigheid en uitvoeringskracht aan de kant van de overheden.
De NEPROM, Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, is in 1974 opgericht en stelt zich ten doel samenwerking te bevorderen tussen overheden en ontwikkelaars bij de totstandkoming van vastgoedprojecten.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Spraakmakende architect Carel Weeber overleden
3 feb om 09:30 uurCarel Weeber, een van de meest controversiële architecten van Nederland, is zondag 2 februari op 87-jarige…
Reactie toevoegen