1 op 3 coronabesmetting op school te vermijden door ventilatie
De scholen waar minder aandacht voor luchtverversing was, raakten in een maand tijd ongeveer vier op de vijfhonderd kinderen besmet, zo is te lezen via de Volkskrant. Waar er extra werd geventileerd, was dit drie op de vijfhonderd. Is er sprake van luchtzuiveringsinstallaties of virusdodende uv-installaties, dan dalen de cijfers nog eens met de helft. Ook op scholen waar leraren en stafleden mondkapjes dragen, was een afname van 37 procent besmettingen waar te nemen.
Een opmerkelijk resultaat van het onderzoek is dat het effect van afstand houden niet uitgewezen kon worden. Op scholen waar de tafels meer dan twee meter uit elkaar stonden, werden namelijk nauwelijks minder besmettingen gemeten dan op scholen waar de afstandsregels niet werden nageleefd. Ook het effect van spatschermen werd niet bewezen.
De onderzoekers benadrukken dat deze resultaten niet uitwijzen dat ventilatie alle besmettingen voorkomt. Zo is een lokaal niet per se optimaal geventileerd als deuren en ramen open staan. Zelfs met virusdodende lampen en luchtfilters kunnen er nog steeds besmettingen plaatsvinden.
Impuls voor gezonde scholen
Hoewel het RIVM aanvullende maatregelen voor ventilatie binnen het Bouwbesluit niet noodzakelijk vindt, heeft het kabinet eind 2020 360 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de ventilatie op scholen. De investering is een welkome impuls voor met name de renovatie van veel scholen in Nederland die tegen het einde van hun levensduur aanlopen en ook andere opgaves, zoals de energietransitie, moeten aanpakken.
Om deze ontwikkeling verder te stimuleren, alsook om kennis te verspreiden hoe scholen dit kunnen aanpakken, organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Duurzaam Gebouwd het Jaarprogramma Gezonde Scholen. In diverse (online) events kom je meer te weten over het ontwerp, de financiering en de haalbaarheid van gezonde scholen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Reactie toevoegen