Het Aanbestedingsinstituut beoordeelt jaarlijks de duurzaamheid van publieke opdrachtgevers. Daaruit komt ten dele een goed beeld naar voren, want je moet minstens zeven duurzame aanbestedingen in twee jaar op je conto hebben staan om in de ranglijst te kunnen terechtkomen. Met een ruimere blik duiken ineens nieuwe aanbesteders bovenin de lijst op: de gemeenten Houten en Wageningen.
Welke overheden mikken op echt duurzame aanbestedingen?
De jaarlijkse Top 25 van publieke aanbesteders vraagt aandacht voor duurzame innovaties en beloning van opdrachtgevers die hierin investeren. Met als doel om Nederland in 2050 energieneutraal, circulair en klimaatbestendig te maken. Steeds weer staat de provincie Noord-Brabant bovenaan. Het Aanbestedingsinstituut (een initiatief van Bouwend Nederland) heeft dit jaar echter ook eens een andere bril opgezet en dan vallen ineens ook Houten (2) en Wageningen (3) op door hun duurzame inspanningen.
2017-2022
De Top 25 van het Aanbestedingsinstituut beoordeelde de afgelopen vijf jaar alleen opdrachtgevers die gedurende twee jaar zeven of meer openbaar gepubliceerde aanbestedingen uitschreven. Door dit keer die periode uit te breiden en terug te kijken naar de periode 2017-2022, zijn ook de duurzame prestaties van opdrachtgevers die minder openbaar aanbesteden in kaart gebracht. En die zijn door het Aanbestedingsinstituut beoordeelt op de duurzaamheid als er werkelijk gegund wordt. Zo kan ook een bouwteam veel extra punten opleveren.
Willibrord Stichting
Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen grote overheidsdiensten bedreven zijn in duurzaam aanbesteden. Kleine gemeenten zoals Ridderkerk, Bodegraven - Reeuwijk, West Maas en Waal, Noordenveld, Tiel, Smallingerland, Sudwest-Fryslan, Texel en Veenendaal worden nu ook genoemd in de Top 25. Zelfs de Willibrord Stichting (scholen) neemt een hoge positie in: tiende.
Opmerkelijk is verder - zo laat de samensteller van de lijst, Jos van Alphen (Aanbestedingsinstituut) weten - dat je met de score van de winnaar in 2019 in 2023 slechts op de 36ste plaats eindigt. Het gemiddelde over alle beoordeelde aanbestedende diensten laat een constante vooruitgang zien, wat aansluit bij de groei van duurzame gunningen en het toenemende gewicht van duurzame gunningscriteria van 23,3% in 2017 naar 48,2% in 2022.
Dit is de Top 25 over de jaren 2017-2022:
In de kolommen rechts vind je het aantal aanbestedingen, de totaalscore en de gemiddelde score.
Bronnen:
Top-25
Alternatieve Top-25
Foto: Luchtfoto, Houten (Shutterstock)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec om 07:30 uurIn het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov om 07:30 uurVoor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt om 07:30 uurWe stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…