Het Aanbestedingsinstituut beoordeelt jaarlijks de duurzaamheid van publieke opdrachtgevers. Daaruit komt ten dele een goed beeld naar voren, want je moet minstens zeven duurzame aanbestedingen in twee jaar op je conto hebben staan om in de ranglijst te kunnen terechtkomen. Met een ruimere blik duiken ineens nieuwe aanbesteders bovenin de lijst op: de gemeenten Houten en Wageningen.
Welke overheden mikken op echt duurzame aanbestedingen?

De jaarlijkse Top 25 van publieke aanbesteders vraagt aandacht voor duurzame innovaties en beloning van opdrachtgevers die hierin investeren. Met als doel om Nederland in 2050 energieneutraal, circulair en klimaatbestendig te maken. Steeds weer staat de provincie Noord-Brabant bovenaan. Het Aanbestedingsinstituut (een initiatief van Bouwend Nederland) heeft dit jaar echter ook eens een andere bril opgezet en dan vallen ineens ook Houten (2) en Wageningen (3) op door hun duurzame inspanningen.
2017-2022
De Top 25 van het Aanbestedingsinstituut beoordeelde de afgelopen vijf jaar alleen opdrachtgevers die gedurende twee jaar zeven of meer openbaar gepubliceerde aanbestedingen uitschreven. Door dit keer die periode uit te breiden en terug te kijken naar de periode 2017-2022, zijn ook de duurzame prestaties van opdrachtgevers die minder openbaar aanbesteden in kaart gebracht. En die zijn door het Aanbestedingsinstituut beoordeelt op de duurzaamheid als er werkelijk gegund wordt. Zo kan ook een bouwteam veel extra punten opleveren.
Willibrord Stichting
Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen grote overheidsdiensten bedreven zijn in duurzaam aanbesteden. Kleine gemeenten zoals Ridderkerk, Bodegraven - Reeuwijk, West Maas en Waal, Noordenveld, Tiel, Smallingerland, Sudwest-Fryslan, Texel en Veenendaal worden nu ook genoemd in de Top 25. Zelfs de Willibrord Stichting (scholen) neemt een hoge positie in: tiende.
Opmerkelijk is verder - zo laat de samensteller van de lijst, Jos van Alphen (Aanbestedingsinstituut) weten - dat je met de score van de winnaar in 2019 in 2023 slechts op de 36ste plaats eindigt. Het gemiddelde over alle beoordeelde aanbestedende diensten laat een constante vooruitgang zien, wat aansluit bij de groei van duurzame gunningen en het toenemende gewicht van duurzame gunningscriteria van 23,3% in 2017 naar 48,2% in 2022.
Dit is de Top 25 over de jaren 2017-2022:
In de kolommen rechts vind je het aantal aanbestedingen, de totaalscore en de gemiddelde score.
Bronnen:
Top-25
Alternatieve Top-25
Foto: Luchtfoto, Houten (Shutterstock)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…