Na het faillissement van V&D en het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland zijn veel warenhuizen leeg komen te staan. Het is niet makkelijk om hier nieuw leven in te blazen. Wat hebben deze gebouwen gemeen? Veel vloeroppervlak, weinig daglichttoetreding en de ligging, middenin de binnenstad. Juist deze aspecten maken de transformatie van het V&D-erfgoed een grote uitdaging.
Van (leegstaand) monument tot nieuwe stadsparel

Thomas Bögl, partner bij LIAG architecten en bouwadviseurs
Transformatie is maatwerk. Dat geldt ook voor de Haagse vestiging van V&D. Hier hebben CBRE (die nu de eigenaar is van het pand), de Gemeente Den Haag en Leiden Universiteit de handen ineen geslagen: Het doel is om van dit voormalige warenhuis een bruisend universitair centrum te maken. Deze ontwikkeling brengt volop reuring in de winkelstraat en maakt de aanwezigheid van Leiden Universiteit in de stad zichtbaar en merkbaar. LIAG architecten en bouwadviseurs werkt dit plan uit.
Presentatie tijdens Inspiratiedag Renovatie 2023
Op 25 april kun je tijdens de Inspiratiedag Renovatie onder andere een presentatie volgen over bovenstaande opgave. Thomas Bögl (LIAG architecten en bouwadviseurs) en Dennis Glazemaker (CBRE) gaan in op de nog ongebruikelijke, toch zeer goed passende functie voor dit leegstaande warenhuis en lichten thema’s als het benutten van het aanwezige ruimtelijke potentieel, de omgang met een rijksmonument, de verduurzaming van zo’n pand en de impact van deze opgave voor de huidige gebruikers toe.
Benieuwd? Bekijk dan hier het programma en meld je direct aan!
Speedconsult met Thomas Bögl
Diepgaander ingaan op renovatie en transformatie met Thomas Bögl van LIAG architecten en bouwadviseurs? Dat kan! Tijdens de Inspiratiedag Renovatie zit Bögl vijftien minuten lang klaar om jouw vragen te beantwoorden over:
- een frisse blik als het gaat om de uitdagingen die zij tegenkomen bij de transformatie of renovatie van een project
- een antwoord op de vragen die opkomen – en dat mag / kan natuurlijk vanalles zijn: van het behoud en de herontwikkeling van monumenten tot de verduurzaming van bestaand vastgoed, om slechts een paar voorbeelden te noemen.
Interesse? Meld je dan gauw aan voor het speedconsult, want vol = vol!
LIAG heeft meerdere gebouwen met een bijzonder verleden of op een prominente locatie een nieuwe maatschappelijke functie mogen geven, zodat deze monumenten opnieuw een belangrijke rol voor de stad vervullen. Denk aan de transformatie van een voormalige drukkerij tot een nieuw stadskantoor voor de gemeente Den Haag, of aan de nieuwe functie voor de Haagse Hudson’s Bay.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…