Vandaag en morgen (12 en 13 december) krijgen bewoners in Delft de sleutel van hun woning in The Family. Dit appartementencomplex bestaat uit 94 middenhuurwoningen die zijn ontworpen door ANA Architecten in opdracht van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling.
The Family biedt veel variatie en keuze midden in de stad
Het woongebouw is bedoeld voor diverse gezinssamenstellingen die hun nieuwe onderkomen huren van BPD Woningfonds. The Family voorziet in een grote behoefte, zegt Wicher Mol, de betrokken ontwikkelingsmanager van BPD. “De eerste plannen voor The Family werden gemaakt in 2017. We zagen dat mensen langer in de stad bleven wonen. Deels omdat ze geen andere optie hadden, deels omdat jonge gezinnen dat ook echt willen. Stedelijk wonen was in. En het is nog steeds in.”
Meer opties
De eerste oplevering, afgelopen vrijdag, vond plaats in aanwezigheid van de Delftse wethouders Karin Schrederhof (Wonen) en Martina Huijsmans (Ruimtelijke ordening en Mobiliteit). Schrederhof beaamt de laatste opmerking van Mol: “Mensen die hier zijn opgegroeid of hebben gestudeerd, willen vaak blijven. Niet iedereen wil of kan dan naar een eengezinswoning met een tuin aan de stadsrand. Het is mooi dat Delft nu meer opties biedt, ook midden in de stad.”
“De belangstelling voor de woningen was groot”, zegt ook Rebecca Haasdijk, senior asset manager bij BPD Woningfonds. “Het is interessant om te zien dat er naast starters, veelal jonge stellen, op dit moment ook gezinnen met thuiswonende kinderen in The Family hun nieuwe thuis hebben gevonden. Een ander waardevol aspect zijn de lage woonlasten. De bewoners van The Family betalen geen bijdrage voor warmte en warm tapwater, omdat het WKO-systeem in eigendom is genomen door BPD Woningfonds.”
Navraag leert dat BPD de installatie (aangelegd door Klimaatgarant) in eigendom nam, toen die kans zich voordeed. Zo kan BPD Woningfonds zelf grip houden op de totale woonlasten van bewoners (en het goed betaalbaar houden van wonen), zonder dat een exploitant hierbij betrokken is.
Leefdek
The Family bestaat uit compacte appartementen, tussen 50 en 120 vierkante meter, waar efficiënt met de ruimte wordt omgegaan. Er is een grote diversiteit in woningtypen, waardoor The Family geschikt is voor veel verschillende gezinstypen (eenoudergezinnen, jonge gezinnen, ‘parttime-gezinnen’ en samengestelde gezinnen).
Zij kunnen gebruikmaken van veel collectieve ruimtes, zoals een leefdek waar kinderen kunnen spelen, een daktuin, een speelgalerij, een gezamenlijke huiskamer, klusruimte en (bak)fietsstalling. Hierdoor is er in de woningen zelf meer ruimte. Bijvoorbeeld voor een extra kamer.
De woningen in Delft zijn ook heel duurzaam. Ze zijn allemaal voorzien van een bodemwarmtepomp, het regenwater wordt op groene daken gebufferd en de energie wordt met zonnepanelen op het dak opgewekt.
Gezinnen belangrijk
The Family laat volgens BPD zien dat gestapeld wonen een van de oplossingen kan zijn om wonen in de (binnen)stad betaalbaar te houden. Mits die appartementen aan individuele woonwensen kunnen worden aangepast en als er goede (gedeelde) voorzieningen zijn. Wonen in de stad draait om het doordacht omgaan met de ruimte, zegt architect Jannie Vinke (ANA). Dat is in The Family gedaan. “Het gaat om stadswoningen voor middeninkomens. Om ze betaalbaar te houden, moet de plattegrond compact zijn. Maar er is wel iets te kiezen. Er zijn drie-, vier- en vijfkamerwoningen. En sommige woningen bieden ruimte voor flexibiliteit.”
Gezinnen zijn belangrijk voor de stad. “Van gezinnen gaat dynamiek uit”, vervolgt Mol. “Ze zorgen voor een mooie mix. Ze zijn goed voor de middenstand, het onderwijs en voor de saamhorigheid in een samenleving.” Het woningaanbod moet daarom goed afgestemd zijn op de specifieke woonwensen van stadsgezinnen. BPD bracht die woonwensen in kaart, toegespitst op afmetingen, aantal kamers, privéruimte, plattegronden en speelvoorzieningen.
Bron tekst & foto’s: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov 2024Veel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt 2024Ondanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Reactie toevoegen