In een interactief rondetafelgesprek tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres (11 oktober, Utrecht) gaat dagvoorzitter Rob van der Westen met alle aanwezigen in op het binnenmilieu in een school en de business case voor rendabele en onrendabele investeringen in duurzaamheid. Wat zijn de effecten van het verbeteren van het binnenmilieu in de school en welke positieve uitwerking hebben investeringen op leerlingen, leraren en hun prestaties?
Panelgesprek scholen: omgaan met ventilatie, hitte & koeling
Het is bekend dat te veel CO2 in de klas zorgt voor mindere prestaties, terwijl een prettige werkomgeving ook essentieel is om personeel te behouden of aan te trekken. Ook dát is duurzaam investeren. In een panelgesprek tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres laten de volgende experts daarover hun licht schijnen: Bart Advokaat (Merosch), Daniel Biesheuvel (EVA architecten), Jos Boon (SPO Utrecht), Simon Klijnstra (Daikin) en dagvoorzitter Rob van der Westen (SPO Utrecht).
De centrale vraag is natuurlijk hoe we in schoolgebouwen omgaan met ventilatie, maar ook met hitte, en koeling. Los je dat helemaal op met een keur aan installaties, die misschien later niet meer flexibel genoeg zijn om de school op een andere manier te gebruiken? Wat zijn dan de creatieve oplossingen? En hoe betaalbaar zijn de oplossingen, als je ook nog kiest voor een gebouw dat Paris Proof wil zijn?
Kun je bovendien een gebouw zelf de hitte laten beteugelen, is de opdracht die veel architecten meekrijgen. Hoe doen ze dat dan? Is een hoge maatvoering van de klassen in het aloude schoolgebouw zo slecht nog niet? En wat is de relatie tussen extreme hitte en de materiaalkeuze (hout, beton)?
Financiering
Ook zal in het panel worden ingegaan op mogelijkheden om de financiering adequaat te regelen. Met extra aandacht voor het leven van een schoolgebouw ná veertig jaar. Waarbij ook wordt gekeken naar de norm voor groen rondom een schoolgebouw. Want dat helpt enorm om de hitte buiten de muren te houden.
Met de vijf experts aan tafel komen ten slotte diverse technische oplossingen over de bühne. Aan hen óók de taak om juist dan stil te staan bij wat een docent op de werkvloer wil: simpelweg, zonder te veel poespas, het binnenmilieu verbeteren en daarmee ook de prestaties van leerlingen en docenten.
Bezoek ook het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op woensdag 11 oktober in Utrecht. Bekijk hier het uitgebreide programma of meld je meteen aan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec om 07:30 uurMet de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Reactie toevoegen