De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties zijn inmiddels oneindig en opmerkelijk is dat er vaak een alternatieve ‘route’ aan wordt toegevoegd: de glijbaan.
Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

“Trappen in scholen zijn een multifunctioneel onderdeel van het gebouw geworden", stelt Thera Verdam (SKOSS-KPOA), gasthoofdredacteur van ons themanummer Scholenbouw. “Van het verbinden van verdiepingen tot een plek waar je ook kunt zitten voor een voorstelling of de opening van de Kinderboekenweek. Maar de trap wordt ook breder gebruikt, met plateaus waar de bibliotheek staat en kinderen op zitzakken zitten te lezen. De trap is vaak het centrale hart van het gebouw en soms echt een fijne ontmoetingsplek.”
“De trap als tribune is er nu misschien een jaar of 25”, vermoedt architect Sara van Popta (19 het atelier). “Zo hoeven kinderen bij bijeenkomsten ook geen stoeltjes meer mee te nemen naar de grote zaal. Je kunt eronder ook mooi een nisje kwijt, waarin ze kunnen wegkruipen. Verder hebben wij er weleens een keer een bibliotheek van gemaakt, die doorloopt in een leerplein. Een trap met een glijbaan is vaak de droom van de kinderen. Wij hebben dat al een aantal keren toegepast in scholen van ons.”
“Wij zijn er ook achter gekomen dat je met een glijbaan aan ontzettend veel regelgeving moet voldoen. Dat is een enorme puzzel, want je maakt eigenlijk een speelelement binnen en dat moet gecertificeerd worden. Dat is wel altijd de zoektocht. Ik denk dat de keuze voor een trap ook aan het veranderen is. Je ziet een soort kentering. Sommige scholen hoeven die tribunetrap niet meer en hij kost ook best veel ruimte”, besluit Van Popta.
Dit artikel verscheen onlangs in ons themanummer Scholenbouw. Abonnees vinden het hele magazine (digitaal) in onze bibliotheek.
Nog geen abonnee? Check dan hier onze aanbieding.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Reactie toevoegen