De ruim 18,5 vierkante kilometers plat dak in Rotterdam worden nog te weinig ingezet en de Rotterdamse Dakendagen bieden een opvallend en ruimtebesparend alternatief.
Kom van die grond af!
Het project Bovenop Zuid is een van de manieren waarop Rotterdamse Dakendagen de doorgaans onbenutte ruimte op daken in de havenstad in gebruik neemt. 42 kunstenaars transformeren deze weken een daklandschap van zes voetbalvelden boven op Winkelcentrum Zuidplein. Daar zitten bekende namen bij zoals Opperclaes, ALL CAPS en fotograaf des vaderlands Marwan Magroun. Alle kunstenaars hebben een connectie met Rotterdam-Zuid, omdat ze daar zijn geboren, wonen en/of werken. Van 1 t/m 30 juni zijn meer dan 75 individuele werken te zien, die samensmelten met de omgeving en de bestaande objecten op de daken. In totaal is de wandeling 1 kilometer lang. Toegang tot het dak kost €3,50 en reserveer je online.
Potentie daken
Voor de steeds schaarser worden ruimte (op de grond) bieden platte daken een mooi stedenbouw-alternatief. Ze kunnen worden gebruikt voor groen en zonnepanelen, maar ook voor mensen: om te recreëren, voor cultuur en om te wonen. Bovenop Zuid transformeert het daklandschap tot een plek waar de creativiteit en identiteit van een stadsdeel tot uiting komt. Daar hoeft niets bestaands voor te wijken, want onder het dak gaat alles gewoon door.
Larsen Bervoets uit Antwerpen is één van de kunstenaars die aan dit project meewerken. Hij is afgevaardigde van een Europees dakenproject: naast Rotterdam maakt hij dit voorjaar ook werken op daken in Göteborg, Antwerpen, Chemnitz, Faro en Nicosia. Die werken zijn verbonden in stijl, maar door lokale samenwerkingen toch uniek. In Rotterdam werkt hij samen met leerlingen van OSG Hugo de Groot.
Winkelcentrum Zuidplein ziet Abraham
Winkelcentrum Zuidplein en het gebied eromheen – ook wel Hart van Zuid genoemd – hebben in de afgelopen jaren een complete transformatie doorgemaakt. Zo is het winkelcentrum gerenoveerd ter ere van de vijftigste verjaardag en kwam er nieuwbouw voor Theater Zuidplein en het Zwemcentrum Rotterdam, respectievelijk ontworpen door architecten De Zwarte Hond en Kraaijvanger. In 2022 werd het nieuwe busstation geopend en sindsdien is ook de openbare ruimte grondig aangepakt. De voltooiing van de openbare ruimte wordt gevierd op 23 juni, met een feest voor alle omwonenden.
Stedebouw & Architectuur schreef eerder al over de Rotterdamse daken voor de website en het magazine (2022 #2).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’
27 feb om 07:30 uurNa de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…
Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?
16 feb om 07:30 uurKunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…
Architectuur Haarlem vanuit verschillende perspectieven
18 sep 2023Architectuurliefhebbers komen in Haarlem binnenkort volop aan hun trekken. Zo start op 22 september de…
Meet Triflex SAM
28 aug 2023Ontdek nu SAM, een spuitapplicatiemachine waarmee je efficiënter werkt, minder afval produceert én een hogere…
Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag
27 jun 2023Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…
Octagon Leiden bereikt hoogste punt
23 jun 2023Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…
Goed dat er in Rotterdam veel aandacht wordt besteed aan het terugbrengen van loze ruimte.
Ingediend door eddy wagemaker (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 31/05/2023 - 11:41
Reactie toevoegen