In het buitengebied vindt het grote gevecht om de ruimte plaats, aldus expert Gerard van Santen. Het is een misverstand dat het stedelijk en landelijk gebied twee gescheiden werelden zijn. “Een flink zonneveld kan ook best onderdeel zijn van een stedelijke gebiedsontwikkeling.”
Gebiedsontwikkeling en het grote gevecht om de ruimte
In gebiedsontwikkeling in het buitengebied van Nederland spelen tal van uitdagingen een cruciale rol. Gerard van Santen, adviseur buitengebied bij Over Morgen, benadrukt dat het buiten de stadsgebieden net zo goed een strijd om ruimte is. Verschillende maatschappelijke opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, woningnood, landbouwtransitie en natuurbehoud vinden plaats in landelijke gebieden. Deze opgaven zijn vaak complex en vereisen een nieuwe ruimtelijke aanpak.
Een belangrijk aspect, volgens Van Santen op het platform Biind, is de interactie tussen stedelijke en landelijke gebieden. Hoewel sommige zaken zich concentreren in het buitengebied, zoals grote windparken, kunnen ook zonnepanelenvelden deel uitmaken van stedelijke ontwikkeling. Maatregelen op het platteland hebben vaak gevolgen voor de stad, en er moet meer overleg en bewustzijn zijn over deze onderlinge verbanden.
Beheer vereist compromissen
De uitdaging in het buitengebied ligt in het beheer van meerdere grondeigenaren, wat een complex proces van overleg en compromissen vereist. Bovendien zijn sommige maatschappelijke opgaven, zoals natuurherstel en waterkwaliteitsverbetering, verplicht. Dat betekent dat bewoners en ondernemers daaraan moeten bijdragen.
De tegenstrijdigheid in die woorden onderstreept de uitdaging nog maar eens. Van Santen: “Het is daarom belangrijk om ogen en oren te hebben voor het eigenbelang van de mensen die in het gebied wonen en ondernemen. Als overheid moet je ten eerste het gesprek voeren over de verschillende opgaven voor het gebied en hun samenhang. Joint fact finding noemen we dat.”
In tegenstelling tot woningbouw in stedelijke gebieden draait gebiedsontwikkeling op het platteland vaak om ecologische verbeteringen, klimaatadaptatie, energie en landbouw. Het is van cruciaal belang om de belangen en toekomstperspectieven van de plattelandsbewoners te begrijpen en hierop in te spelen.
Eigenaarschap
Het buitengebied zal de komende decennia aanzienlijke veranderingen ondergaan, waaronder de landbouwtransitie naar meer extensieve veehouderij, de verspreiding van woningen en een grotere impact van de energietransitie. Ondanks de uitdagingen biedt de extensivering van de landbouw de mogelijkheid om de biodiversiteit te vergroten.
Een belangrijk kenmerk van het buitengebied is het gedeelde eigenaarschap, waarin iedereen betrokken is bij de zorg voor het land en het behoud van de natuur. Dit gedeelde eigenaarschap vormt de basis voor samenwerking in het buitengebied.
Bron: Biind
Beeld: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen