Het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi, een zeven meter hoog, drijvend paviljoen en een aantal kleinere pontons, is op 14 mei voor het eerst in ons land te zien in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam.
Drijvend paviljoen van Adeyemi ook in Nederland te bewonderen
Na het succes van Het Podium in 2022 krijgt het Nieuwe Instituut komende zomer opnieuw een echte blikvanger. Vanaf 14 mei is 'Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi' te bezoeken: een zeven meter hoog, drijvend paviljoen en een aantal kleinere pontons in de vijvers van het Nieuwe Instituut.
Architect Kunlé Adeyemi is geboren in Nigeria en woont en werkt in Nederland met zijn bureau NLÉ. Hij doet al tien jaar onderzoek naar de relatie tussen water en steden, de stijgende zeespiegel en woningnood. Geïnspireerd door de Afrikaanse ‘watersteden’, waar razendsnelle verstedelijking en een stijgende waterspiegel tot grote uitdagingen én innovatieve oplossingen leiden, ontwikkelde hij een drijvend, circulair bouwsysteem. Zijn drijvende paviljoens waren eerder te zien in Lagos, Chengdu, Brugge en tijdens de Biënnale van Venetië, waar het ontwerp de prestigieuze Zilveren Leeuw won.
Met herkenbare, centrale thema’s als verstedelijking, woningnood en leven met water, is het onvoorstelbaar dat het werk van Adeyemi nog niet eerder in Nederland te zien was. Maar daar komt dus verandering in. De blikvanger in de vijver van het Nieuwe Instituut wordt het zeven meter hoge hoofdpaviljoen MFS IIR, dat met een brug toegankelijk is vanuit Gallery 0.
Onze relatie met water
In het paviljoen kunnen bezoekers de interactie aan gaan met de vissen uit de vijver middels een installatie van landschapsarchitect en kunstenaar Thijs de Zeeuw. Daarnaast maakte Shertise Solano speciaal voor de gelegenheid een kunstwerk over onze relatie met water. In de andere vijver, aan de zijde van het Nieuwe Café, komen verschillende kleinere pontons te liggen waar bezoekers ook terecht kunnen. Zowel het hoofdpaviljoen als de pontons zullen worden beschilderd door het Rotterdamse grafische kunstenaarsduo Opperclaes.
Looptijd en programmering
'Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi' is bij het Nieuwe Instituut te bezoeken van 14 mei tot en met 22 oktober 2023. Er zullen gedurende de looptijd diverse activiteiten worden georganiseerd, onder meer in samenwerking met Rotterdam Architectuurmaand. Er zijn regelmatig instaprondleidingen. Voor kinderen en hun families is er een familie-expeditie en er is een speciale editie van Familiefest, waarbij families voor een dag VIP zijn. Ook is er ruimte voor programmering van externe organisaties.
Kijk voor meer informatie op Nieuweinstituut.nl/projects/waterstad-rotterdam.
Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is een museum voor architectuur, design en digitale cultuur, en een platform voor de creatieve industrie. Het beheert onder meer de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen