Top 10 Gert-Joost Peek: inspirerende gebiedsontwikkelingen
Tien geslaagde gebiedsontwikkelingen of inspirerende voorbeelden van Gert-Joost Peek, gasthoofdredacteur van ons themanummer Gebiedsontwikkeling.
Foto's per werkveld:
1-3: interventies;
4-6: mensen;
7-8: opgaven inbreiden;
9-10: opgaven uitbreiden.
(Foto’s: Shutterstock tenzij anders vermeld).
Ontvang wekelijks al het nieuws van Stedebouw & Architectuur panklaar in je mailbox en schrijf je in voor onze Nieuwsbrief.
1. Station ’s-Hertogenbosch
Beproefd is gebiedsontwikkeling met een station als middel- of startpunt. In ’s-Hertogenbosch startte het Paleiskwartier met de bouw van een nieuw station dat de verbinding over het spoor slechtte en het voormalige bedrijventerrein opende voor ontwikkeling.
2. Madrid Río Park
Creëer groene verbindingen in de stad, zoals Madrid dat deed door een snelweg onder de grond te brengen en de oevers van een kanaal over een lengte van tien kilometer te vergroenen. Goed voor luchtkwaliteit, bewegingsruimte en ook vastgoedwaarde.
3. Speelstad Wenen
Als een stad werkt voor kinderen, werkt deze voor iedereen. Dit is een van de principes voor de stedelijke ontwikkeling van Wenen. Zo zijn er in de Oostenrijkse hoofdstad heel veel kinderspeelplaatsen te vinden, ook in het centrum. Acupunctuur voor een leefbare stad.
4. Jürgen Bruns-Berentelg
Leiderschap vanuit de overheid is essentieel voor succes van gebiedsontwikkeling. Een monumentaal voorbeeld is prof. Jürgen Bruns-Berentelg, die strategisch inzicht in marktwerking en politiek combineerde als leider van Europa’s grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkeling: HafenCity Hamburg (foto: LinkedIn).
5. Peter van der Gugten
Als winnaar van de eerste ULI NL Award belichaamt Peter van der Gugten privaat leiderschap als aanjager van samenwerking tussen zijn Proper-Stok - en daarna als onderdeel van Heijmans - met corporaties en de gemeente om te komen tot gedifferentieerde wijken (privéfoto).
6. Sabrina Lindemann
Gebiedsontwikkeling vraagt ook om inbreng van maatschappelijke actoren en gebruikers. Stadmaker Sabrina Lindemann is al meer dan twaalf jaar actief in de Haagse Binckhorst. En dat vanuit Stichting I’MBINCK, die als platform het gesprek over de gebiedsontwikkeling voedt en ook actief intervenieert (foto: Susanne van der Kleij).
7. Den Haag Zuid-West
De grootste inbreidingsopgave is de herontwikkeling van de naoorlogse woonwijken, zoals Den Haag Zuid-West. Iedere grotere stad heeft wel een monofunctionele woonwijk met voornamelijk sociale huurwoningen in flats die aan het einde van hun levensduur zijn. Voorwaar een kans om te mengen, verdichten, verduurzamen en sociale problemen aan te pakken.
8. Koppelkansen
Onder begeleiding van prof. John Grin (Universiteit van Amsterdam) onderzoeken de gemeente Amsterdam, Waternet en Liander samen hoe een toekomstbestendige ondergrondse infrastructuur kan worden ontworpen. Want op de huidige manier passen alle kabels, leidingen, wortels, enzovoorts gewoon niet meer.
9. Utrecht Rijnenburg / Almere Pampus
De woningbouwopgave past lastig in de bestaande stad. Als we in het groen gaan bouwen, dan graag goed en dat vraagt om maat. Nieuwe stadsdelen als Almere Pampus of Utrecht Rijnenburg bieden enorme kansen om nieuwe vormen van stedelijkheid te verkennen en om Almere en Utrecht een schaalsprong te laten maken die nodig is voor een volwaardig regionaal ov-systeem.
10. Rentmeesterschap
Duurzame gebiedsontwikkeling vraagt om een integratie van ontwikkeling en exploitatie en om meervoudig presteren. In het buitengebied kennen we zo’n aanpak al eeuwen: rentmeesterschap. Wat kunnen wij leren van het duurzaam laten renderen van landgoederen met oog voor ecologie en economie?
Lees ook het interview met Gert-Joost Peek als gasthoofdredacteur van ons themanummer Gebiedsontwikkeling.