De 7 best gelezen artikelen van 2022

'Groen is niet meer hip, het is een noodzaak'. Die uitspraak - tevens de naam van één van de artikelen uit dit lijstje - past perfect bij de ontwikkelingen die wij in 2022 hebben gezien: vijf van de zeven artikelen in dit lijstje zetten groen, vergroening of biobased materiaal centraal. We kunnen er niet meer omheen dat onze leefomgeving groener, biodiverser en klimaatbestendiger moet. Hopelijk dragen wij daar ook in 2023 weer aan bij.

Hofbogenpark: het all-inclusive dakpark van Rotterdam

Over enkele jaren kunnen Rotterdammers genieten van een rijke natuurlijke omgeving door slechts een trap op te lopen. Het Hofbogenpark, naar ontwerp van De Urbanisten, DS Landschapsarchitecten en De Dakdokters, wordt gerealiseerd op een voormalig spoorviaduct dat vier wijken doorkruist. Klimaat, natuur en netwerk staan centraal in dit ambitieuze plan.

Hofbogenpark
Bouwen met stro

Bouwen met vlas, hennep en andere biobased materialen

Bouwen met natuurlijke, gegroeide materialen is zo oud als de mensheid zelf. Hout is op afstand het meest gebruikte bouwmateriaal, maar er zijn veel meer biobased producten beschikbaar. Veel natuurlijke bouwmaterialen worden al decennia lang in ecologische bouwprojecten toegepast. Nieuw is dat steeds meer biobased materialen in de fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats worden geassembleerd. Daarom stelde Peter Fraanje van Built by Nature een beknopt overzicht op van biobased bouwmaterialen die morgen al kunnen worden toegepast.

Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die volledig is opgetrokken uit kalkhennep. Een landelijke primeur; dit biobased bouwmateriaal is in Nederland namelijk nog niet eerder op deze schaal toegepast. In combinatie met innovatieve technieken zoals ijsverwarming is er een gebouw gerealiseerd met een EPC van -0,178; het wekt meer energie op dan het verbruikt. 

Kalkhennepgevel
Groen hip

‘Groen is niet meer hip, het is een noodzaak'

Hoewel bouwen met de natuur een flinke opmars maakt, is het nog lang niet overal gemeengoed. Een gebrek aan kennis en inspiratie is doorgaans de boosdoener. Judith Baehner, oprichter van beplantings- en conceptatelier Het Groenlab, wil hier verandering in brengen met behulp van een serie boeken over natuurinclusief ontwerpen. Wij spraken haar over haar nieuwste bijdrage aan die serie: Botanical Buildings.

Zwolle gaat 3-30-300-principe doorvoeren in beleid

Zwolle verbindt zich aan de 3-30-300-norm, de nieuwe vuistregel voor het bouwen in en met stedelijk groen. Daarmee is de Hanzestad één van de eerste gemeenten in Nederland die deze vuistregel voor 'de groene leefomgeving' daadwerkelijk implementeert in beleid.

Zwolle vergroening
Cover S&A GD 2022

Top 10 next generation gevels en daken

Gevel- en dakoppervlakken die bijdragen aan maatschappelijke opgaven zijn nu meer dan ooit cruciaal willen we in een fijne en leefbare omgeving wonen en werken. Daarom besloten we voor deze Top 10 op zoek te gaan naar gevels en daken die ons meenemen in een toekomstbeeld, zij het door een visie of droom centraal te stellen of door praktische noodzaak. Deze lijst staat in willekeurige volgorde: geen project staat boven de andere.

‘Elke wijk verdient zo’n gebouw’

Er is een gapend gat in het woonaanbod tussen zelfstandige woningen en verpleeghuizen. Senioren die graag in dezelfde buurt blijven wonen maar dit niet langer in het eigen huis kunnen of willen, kunnen hierdoor geen kant op. Dit kan zo niet langer, besloten architectenbureau Oostwest en aannemer Van Wijnen, waarop zij het concept Inclusief Wonen ontwikkelden. 

Elderburen