Oproep aan kabinet: meer groen en ruimte voor bewegen

woensdag 31 juli 2024

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, waardoor de fysieke gezondheid onder druk staat. Het groener en beweegvriendelijker inrichten van onze leefomgeving moet helpen dat tij te keren; aldus een oproep van drie landelijke adviesraden aan het nieuwe kabinet.

Naast de fysieke gezondheid die onder druk staat, zijn er ook zorgen over de mentale gezondheid, vooral onder jongeren. Bovendien neemt ook de eenzaamheid toe. Vandaar dat de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad in een brief het nieuwe kabinet oproepen om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de gezondheid van Nederlanders.

De adviesraden doen twee aanbevelingen aan het nieuwe kabinet om het tij te keren, gericht op voorwaarden om gezonder te kunnen leven door te ontmoeten, te sporten en te bewegen.

Wandel- en fietspaden

Allereerst roepen de raden op om werk te maken van een groene en beweegvriendelijke leefomgeving, die uitnodigend is voor mensen om naar buiten te gaan om te bewegen en anderen te ontmoeten. Dit kan worden bereikt door de de hoeveelheid groen te vergroten, gecombineerd met prettige en veilige wandel- en fietspaden en andere (sport)voorzieningen. 

Ten tweede zijn toegankelijke voorzieningen nodig, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te sporten en te bewegen. Dit vraagt extra aandacht voor behoud van faciliteiten in de regio, het versterken van netwerken (tussen bijvoorbeeld scholen en verenigingen), en sociaal beleid gericht op mensen in kwetsbare posities. Deze laatste groep heeft namelijk vaak geen geld om te bewegen of geen mensen om dit mee te doen. Bovendien raken zij nogal eens verstrikt in financiële regelingen. 

Lees hier de brief aan het kabinet, verstuurd aan Mona Keijzer, de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

MOVE24

Of het kabinet de oproep van de adviesraden ter harte neemt is nog afwachten. Wil jij wel alvast aan de slag gaan met een beweegvriendelijke omgeving? Kom dan op 15 oktober naar MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke omgeving (in Omnisport, Apeldoorn). Laat je daar inspireren door goede voorbeelden, kom in contact met professionals uit het ruimtelijk én sociaal domein en ga de dag erna aan de slag met je eigen opgaven. Kijk voor meer informatie op www.move24.nl.

Bron: Biind