Waarom de C2C woning geen EPC van nul scoort.
We hebben deC2CWwoning zo ontworpen dat het al zijn eigen energie kan opwekken. Een isolatie met een Rc van minimaal 5, driedubbel glas voor alle beglazing, extra isolerende kozijnprofielen, ligging op de zon,
Ik meteen bellen, ‘hoe kan dat nou? Zelf al je energie opwekken en toch geen EPC van nul’. Wat bleek: Er is een maximum gesteld aan de hoeveelheid zonnepanelen die je mag invullen. We mochten dus niet al onze panelen meetellen in de berekening.
Zwarte doos
Hier blijkt weer eens de nadelen van een coëfficiënt als de EPC. Een coëfficiënt is een soort zwarte doos waar je alles in stopt zonder dat je weet hoe het er uit komt. Bij een ander project kwam ik er bijvoorbeeld achter dat je in sommige gevallen de EPC kunt verlagen door airconditioning voor koeling toe te passen. Vreemd? Zeker, maar in de zwarte EPC doos is versleuteld dat in sommige situaties bij het niet toepassen van een airco er uitgegaan wordt dat de bewoner zelf een airco, met slecht rendement, aanbrengt.
EPC aan het eind van z'n cyclus
De EPC heeft goed gewerkt bij het verlagen van het energieverbruik maar komt wel aan het eind van zijn cyclus, het is een beetje als de strippenkaart: vreemd, vertrouwd en achterhaald. De nadelen van een overdreven focus op technische oplossingen en belemmering van innovaties zijn al een belangrijk nadeel, erger is de gespannen verhouding met gezondheid en een goed binnenklimaat. Denk aan de gebalanceerde ventilatie die goed uitpakt bij de EPC berekening maar overdreven veel techniek de woning binnenloodst, uitgaat van een perfect gebruik door bewoners en het binnenklimaat niet ten goede komt.
Reactie toevoegen