Renovatie & Herstructurering
Een van de speerpunten van het manifest is Veiligheid en leefbaarheid in de buurt. De G32 vindt dat hier al veel is bereikt, mede door het Grotestedenbeleid en het Wijkenbeleid. Het netwerk pleit er daarom voor om het samen werken aan de stad met kracht voort te zetten. Tevens maakt de G32 zich sterk voor een nieuwe aanpak in de stedelijke vernieuwing: minder grootschalige fysieke herstructurering, maar een meer kleinschalige, organische aanpak waarin fysieke maatregelen en acties gericht op sociaaleconomische domein hand in hand gaan.
Het manifest loopt met de constatering dat het gedaan is met de grootschalige herstructurering beslist niet voor de muziek uit. Stedebouw & Architectuur organiseerde een expertpanel over renovatie en herstructurering. Partijen die druk zijn met herstructureringsoperaties hebben hun heil al lang gezocht in kleinschaligheid. Olof van de Wal, een van de experts in het panel, zegt over het waarom van deze tournure: “De crisis, de recessie en straks de bezuinigingen betekenen dat de vorm van herstructurering die lange tijd de aanpak bepaalde niet meer vol te houden is. Het is een vorm die zijn succes vond in het behalen van massa: relatief grote opgaven die veelal door middel van sloop nieuwbouw tot een vaak drastische transformatie leidde.”
Het expertpanel betreurt die omslag niet, in tegendeel. Wederom Van de Wal: “De vraag is, of de ambitie die aan de herstructurering van de wijken en stadsdelen ten grondslag ligt, namelijk het vitaal maken van deze stukken stad, alleen door middel van die massa bereikt kan worden. Steeds meer kijken partijen in de stedelijke vernieuwing naar een meer geleidelijke aanpak, met de naam natuurlijke wijkvernieuwing. Een meer kleinschalige, meer op de maat en identiteit van de wijk gestoelde werkwijze die veel meer de tijd voor zich laat werken: klein en meeslepend.”
Reactie toevoegen