Eerste C2CWoning van Nederland
Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx.
Wereldwijde belangstelling voor C2C woning
De belangstelling voor de eerste C2C woning is grensoverschrijdend groot. Vakmedia in binnen- en buitenland besteden aandacht aan deze bijzondere woning. Ook in het congrescircuit is de woning ‘hot’. Jouke Post en Diana van Veldhuizen presenteerden de C2C woning tijdens het SBR Duurzaamheidscongres 2011. Tijdens het recente congres ‘Human dimension in the development of eco-housing and human settlement’ in Surabaya hield Post een referaat over de woning, en hij publiceerde over het thema in de journal ‘Architecture & Environment’.
En nu de praktijk
De vertaling van C2C naar de praktijk roept veel vragen op. Wij krijgen ze bijna dagelijks voorgelegd. Zijn er al voldoende Cradle to Cradle® materialen beschikbaar in Nederland? Is C2C bouwen duurder dan duurzaam of traditioneel bouwen? Of: Wordt de woning inderdaad 100% Cradle to Cradle? Neen, is het antwoord op die laatste vraag. We hebben het ontwerp doorgemeten met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx en komen uit op 89%, met de huidige stand van de techniek en materiaalaanbod een ultieme score. En ja, er zijn Cradle to Cradle® materialen beschikbaar in Nederland. Op sommige punten is C2C bouwen duurder dan traditioneel bouwen en op andere punten levert C2C bouwen juist geld op.
Via deze weblog volgt het bouwproces en de C2C afwegingen die gaande dat proces worden gemaakt, over het aanbod van (op weg naar) C2C materialen, inpassing van deze producten in het eco-effectieve ontwerp van de woning, en de consequenties van nieuwe technieken en materialen met betrekking tot arbeid en kosten. Deze afwegingen worden gemaakt samen met de opdrachtgever en toekomstige bewoner, Jouke Post, en met de ontwerpers XXarchitecten en Arconiko Architecten, het adviesbureau C2Clabxx en de aannemer P&F Bouw Aannemersbedrijf.
Huidige obstakels
In deze eerste weblog zoomen we kort in op het bouwdeel dak. Voor de materialisatie van het dak is in eerste instantie gekeken naar prefab dakelementen. Qua bouwsysteem, design for disassembly, in combinatie met de stalen constructie, is dat een logische keuze. Verschillende prefab dakelementen zijn C2C getoetst. Het huidig aanbod dakelementen – zo bleek – scoort onvoldoend volgens de analyse door C2Clabxx. Een traditioneel sporendak met Cradle to Cradle gecertificeerde isolatie is als nieuwe oplossing aangedragen. Dit dak is passend binnen het ontwerp en de samenstelling (materialisatie) is controleerbaar. Het isolatieproduct Styrofoam van Dow Chemicals is C2C gecertificeerd. Maar de verwerking van deze platen in een traditioneel sporendak is niet optimaal. De plaat is gemaakt voor een kouddak constructie. Daarom zijn wij op zoek naar een alternatief isolatiemateriaal dat op weg is naar C2C.
Deze weblog is gelinked aan een C2C themaplein op www.stedebouwarchitectuur.nl. Met onder andere extra informatie over deC2CWoning en een Cradle to Cradle special van Stedebouw & Architectuur die in decemberjl. is verschenen.
Reactie toevoegen