C2CWoning: ‘Wow, zo wil ik wonen!’
Een ideale woonomgeving staat centraal
De eerste Cradle to Cradle woning van Nederland is niet ontworpen door een wijze commissie, noch is het een uitstalkast van technisch vernuft. Geheel in lijn met de gedachte van Cradle to Cradle is het ontwerp gericht op meer en beter. Een ideale woonomgeving staat centraal, niet de techniek.
Niet alles in dienst van energiebesparing
En ook staat niet alles in dienst van energiebesparing, vaak de trekker van duurzaam bouwen. Jazeker, het huis is energieneutraal, maar dit is een gevolg van de gekozen woonoplossingen niet het doel dat alle ontwerpkeuzen dicteert. Een huis mag niet als een tochtdichte cocon de bewoner afsluiten van de buitenwereld zoals vaak bij passief huizen gebeurd. Ventilatie wordt dan afhankelijk van een volledig technische oplossing en dat is ongewenst.
De lucht vrijelijk door de woning laten stromen
De C2CWoning kan daarom lekker open gezet worden. Door de vele schuifdeuren kan de lucht vrijelijk door de woning stromen. Er is gelukkig veel contact met de buitenruimte. Je loopt zo naar buiten, op de boven- én de benedenverdieping. De ruimten zijn lekker hoog, niet van dat benauwde, wat een royaal gevoel geeft. En met driedubbel glas blijft het binnenklimaat het hele jaar aangenaam, zomers én ‘s winters.
Geen herkenbare cradle to cradle look
Misschien is het voor sommigen teleurstellend, maar vaak herken je een duurzaam huis niet direct. Ook een duidelijk herkenbare Cradle to Cradle look bestaat niet. Vaak is er de wil om duurzaamheid in het gebouw te laten zien. Zonnepanelen en windmolens zijn dan zeer gewild. Ooit stuitte ik bij de zoektocht naar handzame windmolens op een windmolen bovenop een energiebedrijf in Friesland, zo’n molen met een verticale as. De molen draaide terwijl het absoluut windstil was. Ik naar binnen, bij de balie vroeg ik hoe die molen nu kon draaien. Bleek deze op een motor te draaien. ‘hij leverde toch nauwelijks energie’ zei de receptioniste onbewogen.
Leefomstandigheden beter worden, voor mens en natuur
Dit voorval toont aan dat er vooral naar uiterlijke beeldmerken wordt gekeken om duurzaamheid zichtbaar te maken. Terwijl het doel van een C2C woning moet zijn dat de leefomstandigheden beter worden, voor mens en natuur. Meer aandacht voor het innerlijke dus, in plaats van de focus op het uiterlijk vertoon. Het is net zoals bij mensen: een goed innerlijk toont zich altijd in een sprekend uiterlijk. Het is onze uitdaging om dit voelbaar te maken. De reactie moet zijn: ‘Wow, zo wil ik wonen!’. Duurzaamheid met de X-factor, daar gaan wij de komende jaren hard aan werken.
Het ontwerp voor de C2C woning ‘Recht op Wind’ is op basis van C2C principes ontwikkeld door XXarchitecten en Arconiko Architecten. Het ontwerp is getoetst met de C2C woningbouwtool van C2Clabxx.
Reactie toevoegen