Architect terug in het centrum van het bouwproces
Dat schisma tussen architect en bouwplaats begint in de Renaissance, op het moment dat Brunelleschi zich alleen ontfermt over het ontwerp van de Florentijnse Domkoepel. De Modernisten vergrootten de afstand verder. Le Corbusier liet in 1948 in La Plata Argentinië Maison Curutchet bouwen zonder ooit de bouwlocatie bezocht te hebben.
Eind twintigste eeuw trachtte toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen de architect weer in het hart van de bouw te plaatsen. Hij probeerde het bouwmeestermodel nieuw leven in te blazen, om zo de architect weer een leidende rol bij het bouwtraject te geven. De architect weer als middelpunt, in de voetsporen van Berlage.
Dat streven was donquichotterie, en bleek, besefte ook Coenen, een illusie. Wil de architect greep op het eindresultaat herwinnen, dan zal hij niet moeten teruggrijpen naar het verleden, maar andere modellen moeten gebruiken.
Zo’n krachtig model zou kunnen zijn de koppeling van digitale ontwerpkracht aan nieuwe productiemethoden (3D-printing, robotificatie). Voor Booosting was dit aanleiding om de workshop Digitaal Vakmanschap in de Architectuur, de derde in de reeks Ontwerpen in de Fabriek, te organiseren.
Een kansrijke weg, want met kennis over algoritmisch ontwerpen en digitaal aangestuurde productiemethoden als CNC machines, lasersnijden, robotics, en 3D-printing kan de architect zijn ontwerpkwaliteiten direct vertalen naar de productie en zo meer grip en zicht krijgen op het maakproces.
De koppeling van digitale ontwerpmethodieken en productieprocessen zou zo een keerpunt kunnen betekenen in de eeuwenlange tendens van groeiende afstand tussen ontwerpen en bouwen. Daarmee herneemt de architect een centrale rol in het bouwproces.
Digitaal vakmanschap in de Architectuur
Booosting publiceerde het boek Digitaal Vakmanschap in de Architectuur. De publicatie geeft een beeld van de ontwerpwereld in de nabije toekomst. Algoritmisch ontwerpen, directe vertaling naar robotproductie en 3D productietechnieken zijn centrale thema’s. Door de praktische insteek – onder andere een ‘hands on’ verslag van ontwerpen en werken met robots – is het boek interessant voor architecten en ontwerpers, maar ook voor bouwbedrijven, constructeurs, fabrikanten en toeleveranciers in de bouw, en voor de onderwijs- en onderzoekswereld.
Digitaal Vakmanschap in de Architectuur is hieronder te bestellen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen