Veiligheidsrichtlijnen bij rolsteigers
Veiligheidskeuring
Rolsteigers moeten periodiek, maar ten minste eenmaal per jaar, door een deskundige worden geïnspecteerd op slijtage, vervorming, scheurvorming en het correct functioneren van de verbindingen. Bij intensief gebruik en/of overmatige slijtage, moet dit vaker gebeuren. Het jaarlijks inspecteren moet gebeuren door een deskundige die daartoe is opgeleid. De deskundige mag in dienst zijn van het eigen bedrijf, maar kan ook worden ingehuurd bij een leverancier of een onafhankelijk bureau. Bij gebruik van de rol steiger moet de positieve inspectiebeoordeling aantoonbaar zijn. Een methode hiervoor is het waarmerken van ieder onderdeel van de steiger door middel van een sticker met de datum van de inspectie. De inspecteur die de periodieke inspecties uitvoert, stelt een inspectie- of keuringsrapport op.
Opbouw en gebruik
Het is een verplichting om de opbouw- en gebruiksvoorschriften aan te geven middels stickers op de steiger. De keuring NEN-EN 1004 omvat een visuele inspectie. Aan de hand van een checklist worden de onderdelen gecontroleerd. Boven 3 meter werkhoogte is een randbeveiliging en schoprand verplicht. Een schoprand voorkomt dat gereedschap of bouwmaterialen kunnen vallen.
Maximale werkhoogtes
Mobiele steigers mogen binnen tot 12 meter werkhoogte en buiten tot 8 meter werkhoogte gebruikt worden. Boven genoemde hoogten dienen steigers gefixeerd te worden aan de gevel of binnenmuur en zijn de maximaal toegestane werkhoogtes voor zowel binnen als buiten 12 meter voor een smalle en 20 meter voor een brede rolsteiger.
Voer elke dag een korte visuele controle uit voordat de rolsteiger gebruikt wordt, bijvoorbeeld aan het begin van de werkdag. Bekijk of de steiger nog compleet, onbeschadigd en in de juiste staat is. Gebruik hierbij de checklist rolsteigers. Een groot aantal partijen heeft geholpen bij de totstandkoming van de nieuwe Richtlijn Steigers: Inspectie SZW, TNO, Aboma, Volandis, ministeries en universiteiten. Het is aan de gebruikers zelf om rolsteigers op een juiste manier te gebruiken en zelf de nodige persoonlijke veiligheidsmaatregelen te nemen.
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei om 07:30 uurNu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk
2 mei om 07:30 uurSinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…
Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol
18 apr om 11:00 uurWie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…
Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten
26 mrt om 12:00 uurOm bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…
De mens achter duurzame dakbedekking
4 mrt om 07:30 uurWie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…
Reactie toevoegen