Minder CO2 door geopolymeerbeton
De drie bedrijven nemen actief deel in het MVO Netwerk Beton, initiatiefnemer van de Green Deal Beton, met als doel de betonketen verder te verduurzamen. Geopolymeerbeton is een van de binnen dit netwerk benoemde perspectieven.
Traditionele cement vervangen door een bindmiddel van industriële reststoffen
Op dit moment bevat beton nog vaak portlandcementklinker, met als voornaamste grondstof kalksteen. Bij de productie hiervan komt relatief veel CO2 vrij. Van Hattum en Blankevoort, Mebin en ENCI hebben daarom de handen ineengeslagen om met elkaar een praktijkproef te realiseren met geopolymeerbeton. Dit is een type beton waarbij het traditionele cement is vervangen door een bindmiddel dat is samengesteld uit industriële reststoffen die moeten reageren met sterk alkalische activatoren. Voorbereidend onderzoek en ontwikkeling voor deze proefopstelling werd uitgevoerd in de labo’s van HeidelbergCement in Duitsland en Nederland.
Uitdaging
Op beperkte schaal zijn binnen de prefab-industrie al ervaringen opgedaan met de vervaardiging van rioolbuizen en verhardingsplaten van geopolymeerbeton. De grote uitdaging is nu de vervaardiging van geopolymeerbetonspecie in een betoncentrale, het vervoer van de geopolymeerbetonspecie met een truckmixer en de verwerking van de geopolymeerbetonspecie op de bouwplaats. Dit is complex, omdat de `open-tijd`, ofwel de verwerkingstijd, niet te sturen is met de traditionele betonhulpstoffen.
Tijdens de proeven op de bouwplaats worden L-vormige elementen gestort, verdicht en afgewerkt die gedurende een aantal jaren aan weersinvloeden worden blootgesteld en continu visueel worden geïnspecteerd. Van de geopolymeerbetonspecie worden ook tientallen proefstukken vervaardigd. Ook deze worden uitgebreid onderzocht op uiteenlopende mechanische- en duurzaamheidsaspecten. De resultaten van de proeven worden op termijn in breder verband bekend gemaakt.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen