Interface wint Enlightenmentz of the Year 2014
De jury van de Enlightenmentz of the Year 2014 was met name onder de indruk van de manier waarop Interface naar nieuwe grondstoffen zoekt. Een decennium geleden ging de industrie er nog vanuit dat nylon niet recyclebaar was. Nu blijkt die veronderstelling niet juist te zijn en werkt Interface samen met lokale vissersgemeenschappen die afgedankte visnetten inzamelen. Hiermee krijgen Interface en garenfabrikant Aquafil niet alleen de beschikking over een nieuwe grondstof voor hoogwaardig nylon, maar helpt Interface ook structureel de leefomstandigheden van lokale vissers te verbeteren. Deze meervoudige waardencreatie is het resultaat van het inclusieve business model van Interface, dat ook wordt aangehaald door Jan Jonker in zijn boek ‘Nieuwe Business Modellen’.
Rob Boogaard, President en CEO Interface EMEA: ‘We zijn trots op deze prachtige bekroning voor ons Net-Works project. Net-Works is voor ons een belangrijke stap om in 2020 niet alleen geen enkele negatieve impact meer op het milieu te hebben, maar om juist ook een herstellende bijdrage te leveren op sociaal en ecologisch gebied. De Enlightenmentz of the Year 2014-prijs is een mooie erkenning voor onze Mission Zero doelstelling waar we al sinds 1994 aan werken. We hopen hiermee ook een inspirerend voorbeeld te zijn andere producerende bedrijven.”
Net-Works
Met Net-Works bindt Interface in de meest arme kustgebieden ter wereld de strijd aan met armoede en het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten. Jaarlijks wordt 640.000 ton visnetten in zee achtergelaten. Door samen te werken met lokale vissers voor het inzamelen van de visnetten draagt Interface bij aan een structurele verbetering van arme gemeenschappen. Sinds de start van het project in 2012 is er bijna 39.000 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld. Hiermee hebben ca. 4.500 Filipijnse dorpsbewoners een aanvullend inkomen kunnen verdienen dat gelijkstaat aan 84.000 maaltijden. Tegelijkertijd krijgt Interface met dit project de beschikking over een nieuwe grondstoffenstroom van gerecycled garen voor tapijttegels. Dit project vermindert het gebruik van nieuwe, op olie gebaseerde, grondstoffen. Binnen het project werkt Interface samen met de Zoological Society of London (ZSL) en garenleverancier Aquafil.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen