Zwevende trap als landmark voor Vlaams Hageland
Wederopstanding
Ingenieursbureau Close to Bone van Yves Willems beschrijft het verhaal van de traptoren als een wederopstanding. “Jarenlang stond op de heuvel ten westen van de Vlooiberg een houten uitkijktoren, vier meter hoog. De toren trok velen aan, maar helaas ook vandalen die de toren onvervangbaar beschadigden door hem in brand te steken. De trots van Tielt-Winge moest gesloten worden omwille van de veiligheid.”
De oorspronkelijke Vlooybergtoren.
“Verhitte discussies volgden, waarop de gemeente uiteindelijk besloot de kleine, houten toren te vervangen met een nieuwe, monumentale constructie die het razen van de tijd kan weerstaan.” De vereisten waren dan ook direct helder: de toren moest geheel uit staal bestaan, minstens tien meter hoog worden, een schuilplaats bevatten en bestendig zijn tegen iedere vorm van vandalisme.
Stairway to heaven
Willems koos bewust niet voor een spiraalvormige trap en vermeed enige decoratieve franjes. De nieuwe Vlooybergtoren is 11.28 meter hoog en is gebouwd op een verzinkt onderstuk gekleed in cortenstaal, als verwijzing naar de typische roodbruine kleur van het ijzerzandsteenerfgoed in de Hageland-regio.
Om de trap sterk genoeg te maken, moest de ontwerper ieder element berekenen. De leuningmuur dient als voornaamste steunbalk om de structuur sterk genoeg te maken, bijgestaan door twee trillingdempers. De constructie is volledig geprefabriceerd en op locatie in een halve dag in elkaar gezet.
Close to Bone won in 2014 de staalbouwwedstrijd met de uitkijktrap. Indertijd noemde de jury het een ‘stairway to heaven’. Lees hier meer informatie over de Vlooybergtoren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen