Zuiverende dakbedekking Noxite® van Icopal op Jaarbeurs gemonitored door TNO

vrijdag 23 september 2011
timer 3 min
De Jaarbeurs Utrecht heeft een proefdak aangelegd met de zuiverende dakbedekking Noxite® van Icopal bv. Deze bitumen dakbedekking is geschikt voor alle soorten dakconstructies en is speciaal ontwikkeld om de concentraties van stikstofdioxide (NOx) versneld terug te dringen. Noxite® werkt als een katalysator waarbij het schadelijke NOx omgezet wordt in onschuldig nitraat.

Jaarbeurs Utrecht maakt serieus werk van maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het kader daarvan heeft ze in 2010 samen met de provincie en gemeente Utrecht een proefdak aangelegd met daarop verschillende innovatieve technieken, waaronder Noxite® dakbedekking. Op basis van deze ervaring kan Jaarbeurs beslissen over de uitrol van duurzame technieken op andere hallen.

 

Vijf proefdaken

Ook de gemeente en provincie Utrecht werken aan leefbaarheid en duurzaamheid. Voor de stad Utrecht maakt deze proeftuin op de Jaarbeurs deel uit van haar aanpak Stationsgebied. De provincie Utrecht heeft binnen haar duurzame dakenprogramma vijf proefdaken aangelegd met innovatieve zonnepanelen, groene & witte daktechnieken en Noxite® dakbedekking. De daken worden ingezet voor het meten van milieu-effecten in de praktijk. Zo worden ook de Noxite® proefdaken op de Jaarbeurs gemonitored in samenwerking met TNO. Onderzoeken van TNO op een proefdak bij Schiphol lieten vorig jaar al zien dat Noxite® dakbedekking stikstofdioxide (NO2) daadwerkelijk omzet in nitraat. Het TNO rapport maakte duidelijk dat deze in laboratoria gevonden waarden ook in de praktijk behaald kunnen worden.

 

Noxite®

Daken voorzien van Noxite® en NOx pasta kunnen de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren, doordat ze de lucht op een efficiënte en gemakkelijke manier zuiveren van schadelijke NOx deeltjes. Onder invloed van zonlicht zet Noxite® schadelijke stoffen zoals NOx deeltjes om in onschadelijke restproducten die door de regen worden weggespoeld. Op basis van de metingen is berekend, dat een Noxite® dak van 1.000 m² elk jaar ca. 50 miljoen m3 vervuilde lucht kan terugbrengen naar een acceptabele concentratie NOx. Noxite® is een minerale korrel gecoat met Anatase, een katalysator die er in combinatie met zonlicht voor zorgt dat NOx wordt omgezet in nitraat. Noxite® dakbedekking is opgebouwd uit het BiELSo membraan, bitumineuze dakbedekking gemaakt van volledig gerecyclede dakbedekking met maximale CO2 reductie, afgedekt met een beschermlaag van Noxite®.

 

NOx

NOx is een verzamelnaam voor stikstofoxiden, waarvan de belangrijkste NO en NO2 zijn. NO ontstaat in alle verbrandingsmotoren (auto’s, vliegtuigen), CV-installaties, energie-installaties, overal waar een brandstof met zuurstof wordt verbrand. NO wordt langzaam omgezet in NO2, zodat beide stikstofoxiden onder de noemer NOx geschaard kunnen worden. Als NOx in erg hoge concentraties voorkomt, is het schadelijk voor de gezondheid en is het één van de veroorzakers van de bruinige laag die soms boven steden is waar te nemen. Noxite® zet, onder invloed van zonlicht (UV-straling), vervuilende stoffen (o.a. NOx) om in onschadelijke restproducten die door de regen worden weggespoeld. Het luchtreinigende effect dat hierdoor ontstaat blijft gedurende de gehele levensduur van het membraan bestaan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel