Zorgvastgoed: meer, kleinschalig en gevarieerd
Dat blijkt uit het onderzoek ‘Bouwen voor de zorg’ van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in opdracht van Bouwend Nederland de vraag naar zorgvastgoed tot 2030 in kaart bracht.
Vraag naar zorg
De komende jaren neemt de vraag naar zorg verder toe, omdat mensen ouder en rijker worden, maar ook ongezonder leven, waarbij de medische kennis en technieken zich steeds verder ontwikkelen. Die toenemende zorgvraag heeft grote gevolgen voor de vraag naar zorgvastgoed.
Rollatorvriendelijk
Vooral in de care sector – de langdurige, op verpleging gerichte zorg – zit veel groei en in deze sector verandert de markt flink. De overheid zet steeds meer in op verzorging van mensen met een lichte zorgbehoefte in hun eigen woning. Steeds meer ouderen anticiperen daar op, door een woning te kopen of te huren waar zij de rest van hun leven kunnen blijven wonen. Deze woningen zijn bijvoorbeeld gelijkvloers, rollatorvriendelijk, met een ruime badkamer, voorzien van domotica en gunstig gelegen ten opzichte van zorgaanbieders. De scheiding tussen wonen en zorg vervaagt voor deze groep zorgbehoevenden.
Welbevinden
Daarnaast zal de intramurale zorg – als mensen niet langer zelfstandig kunnen wonen – kleinschaliger worden en ingericht worden op een zwaardere, meer specialistische zorgvraag. Een groot deel van het huidige zorgvastgoed sluit hier niet goed bij aan. Veel gebouwen uit de jaren ’60 en ’70 bijvoorbeeld zijn erg massaal van opzet en dragen niet of nauwelijks bij aan het welbevinden van de bewoners. Ook presteren deze gebouwen energetisch slecht. Al enkele jaren ziet Bouwend Nederland een verschuiving naar kleinschaligere huisvesting, die actief bijdraagt aan het welbevinden of herstel van de cliënt.
Bekostiging
De komende jaren zullen de ogen gericht zijn op de wijzigingen in de bekostiging van zorgvastgoed. Het gaat om een forse systeemwijziging, waarbij niet meer integraal de bouwkosten van een instelling worden vergoed, maar een huisvestingsvergoeding per cliënt wordt toegekend. Daarnaast zullen een aantal cliënten zelf moeten gaan betalen voor hun huisvesting, terwijl die tot nu toe nog uit de AWBZ werd betaald. Tot slot spelen verzekeraars een steeds belangrijkere rol in de bekostiging.
Ruime vraag
Ingrijpende wijzigingen in bekostiging brengen altijd onzekerheid over investeringen met zich mee. Uit het EIB-rapport ‘Bouwen voor de zorg’ blijkt in ieder geval dat er de komende jaren nog een ruime vraag naar zorgvastgoed is. Het is nu zaak om voortvarend en zorgvuldig de laatste vraagstukken rond de bekostiging op te lossen, aldus Bouwend Nederland.
Meer weten over zorgvastgoed? Bestel hier het themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur, met onder andere een expertpanel over scheiden van wonen en zorg, en artikelen over zorgvastgoed en woonservicezones.
Reactie toevoegen