Zonnepark in Nieuwegein voorziet 900 woningen van energie
Het zonnepark gaat per jaar 7 miljoen kilowattuur aan energie leveren. Wanneer op de daken van de woningen zonnepanelen geplaatst worden, komt daar nog 3 miljoen kilowattuur bij. Dit vertelt Ad van Wijk van TU Delft, en tevens specialist Energie en Water, aan het NRC. Voor de productie van waterstof wordt het regenwater uit de wijk opgevangen. Van dit regenwater wordt demiwater gemaakt. Dit is water zonder verontreiniging, mineralen en zouten.
Met de elektriciteit die wordt gewonnen uit zonne-energie, wordt een deel van het demiwater omgezet in waterstof, dat kan dienen als brandstof voor auto’s of bussen. Het overige demiwater is bruikbaar voor wasmachines en vaatwassers. De woningen worden wel aangesloten op het traditionele elektriciteits- en waternet.
Een ander deel van de zonne-energie is nuttig voor batterijen. Ook komt er een warmtepomp, waardoor in de zomer warmte in de grond kan worden opgeslagen, die vervolgens in de winter gebruikt kan worden om de woningen mee te verwarmen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen