Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’ gebouwd. Architect Sara van Popta (19 het atelier) tekende voor het opmerkelijke ontwerp.
Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’
In een jaren 50 wijk in Kampen worden binnenkort verschillende functies in één gebouw gehuisvest. Kindcentrum Hanzewijk omvat twee basisscholen, twee kinderopvangcentra, een sporthal en een buurtfunctie. De circulariteit wordt hier ver doorgevoerd en dat danken we volgens de architect, Sara van Popta (19 het atelier), aan de Gemeente Kampen.
Van Popta vertelt: “De gemeente Kampen heeft hoge circulaire ambities, die met het ontwerp van dit kindcentrum worden waargemaakt. Voor de gemeente is dit een heel belangrijk project, omdat het als voorbeeldproject dient in het kader van circulair bouwen. Dit is verder ook het slotstuk van het centrumgebied, met een winkelcentrum, twee woongebouwen en het kindcentrum. Het betreft vervangende nieuwbouw voor bestaande scholen uit de wijk, die nu niet bij elkaar zitten.”
Losmaakbaar
De circulariteit in het project gaat ver, zoals is gevisualiseerd in deze afbeelding. Mede door de compacte opzet van de school kan worden gestreefd naar een zo laag mogelijk materiaalgebruik. Van Popta: “De constructie is in de basis van hout. Alleen onder de sportzaal op de eerste verdieping komt een losmaakbare stalen constructie. Door de grote overspanningen en krachten lukt dat niet in hout. Verder zijn er zoveel mogelijk biobased en circulaire materialen toegepast. Met houten kolommen, liggers en (dak)vloeren - die we zoveel mogelijk in het zicht houden - en ook houten binnen- en buitenkozijnen. De gevel betreft volledig houtskeletbouw met isolatie van cellulose. De binnenzijde wordt hierbij niet voorzien van een aanvullende afwerking, het hout blijft zichtbaar.”
Houtwolmagnesiet
“Alle kasten en inbouwkasten zijn circulair opgebouwd en we gebruiken geen standaard plafondplaten, maar houtwolmagnesiet van houtvezels. In de groepsruimten is de onderzijde van de houten (dak)vloer zichtbaar. Door perforaties aan te brengen, is het niet nodig systeemplafonds toe te passen; dit scheelt ook weer materiaal. Alleen op de leerpleinen zie je verlaagde plafonds, omdat daarboven de installaties liggen. In de overige ruimten worden verlaagde plafonds toegepast die zijn vrijgekomen uit de sloop van een andere school.
Opvallend zijn verder de kartonnen armaturen en het schakelmateriaal van maïs, terwijl veel andere producten, zoals dakbedekking, sanitair én al het glas, bestaan uit gerecyclede en/ of gerefurbishte materialen.”
Je ontdekt meer ins en outs over dit opmerkelijke project in onze nieuwe Innovatiecatalogus 2024. Alle details over die speciale uitgave vind je hier. Met onder meer de producten Pirrouet, Lignatur LFE elementen, PureGlue en cementvrije mortel.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Hoe creëren we gezond onderwijsvastgoed op zieke planeet?
22 okt om 11:00 uurBij scholen-dienstverlener Anculus, hoofdsponsor van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres, is de…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen