Zelfdenkende zonwering

dinsdag 1 november 2011
timer 2 min
Het New Yorkse architectenbureau Decker Yeadon ontwierp het Homeostatic Facade System, een façade met een geïntegreerde, zelfdenkende zonwering uit diëlektrische elastomeren. Het systeem verandert van vorm, afhankelijk van de binnentemperatuur. Die metamorfose verricht het materiaal zelfstandig - zonder aansturing van een computer of een menselijke handeling.

Het gaat nog om een uitgewerkt idee – er is zelfs nog geen prototype -, maar de techniek die aan de slimme zonwering ten grondslag ligt, is gewoon voorhanden. De zelfdenkend zonwering in de Decker Yeadon façade is vervaardigd uit V-vormige diëlektrische elastomeren. In een animatie van Decker Yeadon  zijn deze elementen in de transparante gevel van een denkbeeldige New Yorkse skyscraper samengevoegd tot een huid die oogt als een schilderij vol krabbels van wijlen graffitikunstenaar Keith Haring.

 

Vervormbaar polymeer

De V-vormige elementen van het Homeostatic Facade System bestaan uit een kern van vervormbaar polymeer, aan beide zijden voorzien van dunne toplaag met zilveren elektroden. De zilveren toplaag geleidt de elektrische impulsen die ervoor zorgen dat de elastomere kern van vorm verandert. 

De zelfdenkende zonwering reageert op veranderingen van de binnentemperatuur. Bij lage temperaturen staan de beide poten van de V tegen elkaar aan, in een I-vorm – en bieden vrij doorzicht naar buiten. Loopt de binnentemperatuur op, dan vouwen de V-vormige elementen open en vormen zo een ‘gesloten’ huid die zonnewarme weert. Die metamorfise voltrekt het systeem zelfstandig, zonder aansturing van een computer, zonder een menselijke handeling, enkel gevoed door elektriciteit.

 

Als toepassingsgebied van het Homeostatic Facade System zien Decker Yeadon vooral de glasarchitectuur van skyscrapers en kantoren.

 

Meer weten?  Kijk op zelfdenkende-zonwering.95996.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel