Zelfbouw in Flevoland
Almere: de stad met de meeste zelfbouwwoningen
Er zijn in Nederland redelijk veel gemeentes waar zelfbouw is toegestaan. Op dit moment is Almere de stad met de meeste zelfbouwwoningen. Door de hele stad vind je beschikbare zelfbouwkavels. De bekendste zelfbouw-wijk is het Homeruskwartier (Almere Poort). Hier vind je moderne villa’s, bungalows, woontorens en klassieke grachtenpanden allemaal in één buurt. Alle vormen van architectuur woningen vind je hier terug. Dit is de grootste woonwijk van Nederland die door de eigen bewoners in ontwikkeld en gebouwd. De wijk bestaat uit ongeveer 3.500 woningen waarvan er ruim 1.000 in particulier opdrachtgeverschap zijn gebouwd. De diversiteit en afwisseling bepalen het bijzondere en unieke karakter van deze wijk.
Oosterwold: landschap van initiatieven
In Oosterwolde (tussen Zeewolde en Almere) gaat men nog een stapje verder. In dit unieke project krijgen individuen en ontwikkelaars de kans om zelf de gebiedsinrichting te bepalen. Het betreft een groot landelijk gebied waar uiteindelijk ruimte is voor zo’n 15.000 zelfbouwwoningen. Het is ook mogelijk om in dit gebied zelf bijvoorbeeld een bedrijf, winkel of camping op te zetten. Zelfbouwers denken hier ook mee over de aanleg van we wegen, het groen en de openbare ruimte en zijn gezamenlijk ook grotendeels verantwoordelijk voor de aanleg hiervan.
Initiatiefnemers voor deze gebiedsontwikkeling zijn de gemeentes Almere en Zeewolde, het Rijksvastgoedbedrijf, Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland.
Het is op dit moment nog een landschap dat vooral gekenmerkt wordt door akkers en bos. Hoe het gebied er in de toekomst uit gaat zien is alleen nog bekend in grote lijnen: een groen landschap met woon-, werk- en reactie-mogelijkheden. Op maakoosterwold.nl kun je de ontwikkelingen van het gebied volgen vanuit de lucht.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen