Ytong Multipor van Xella voldoet aan strenge eisen Monumentenzorg

dinsdag 29 november 2011
timer 2 min
Ytong Multipor van Xella voldoet aan de strenge eisen die Monumentenzorg Amsterdam stelt aan het restaureren en isoleren van monumentale gebouwen. Afgelopen oktober is aan de Elisabeth Wolffstraat in Amsterdam-West gestart met de restauratie van een vervallen monumentaal schoolgebouw.

Het schoolgebouw met directiewoning is in 1913 gebouwd als Werk- en Leerschool en heeft zijn onderwijsfunctie sindsdien altijd behouden. Tot eind vorig jaar huisde er op de begane grond nog een kinderdagverblijf.

 

Zorgfunctie

Het pand wordt in oude glorie hersteld en zal tegelijk voldoen aan moderne eisen op het gebied van energieverbruik en comfort. Na de verbouwing biedt het pand dienst als onderdak aan cliënten van de Geïntegreerde Voorziening West met psychiatrische of verslavingsproblemen.

 

Ytong Multipor

Specifiek werd door aannemer en architect gekozen voor Ytong Multipor. Eric Huijten, architect en tevens directeur van Greiner van Goor Huijten Architecten uit Amsterdam: ‘Door unieke eigenschappen als vochtregulatie, makkelijke verwerkbaarheid, hoge isolatiewaarde en bouwsnelheid bleek Ytong Multipor het juiste product voor dit monumentale project.’

 

Strenge eisen

Monumentenzorg stelt bij restauraties onder andere strenge eisen op het gebied van isoleren met voorzetwanden. Deze moeten dampopen zijn om vochtophoping met als gevolg houtrot te voorkomen. Toine van der Vliet, adjunct-directeur aannemersbedrijf MVB Bouw heeft een duidelijke voorkeur voor de minerale isolatieplaten van Xella Ytong Multipor: ‘Op dit moment is het gebouw niet goed geïsoleerd. De gevels zijn opgebouwd uit steens metselwerk zonder spouw. Gekozen is voor een isolatielaag van Ytong Multipor van 80 millimeter dik. Dit zorgt voor een comfortabel geïsoleerde ruimte.’

 

Makkelijke verwerkbaarheid

Ook brengt de makkelijke verwerkbaarheid van Ytong Multipor een aantal restauratievoordelen met zich mee. Er kan namelijk direct tegen het metselwerk worden gelijmd. Dit neemt minder ruimte in dan isoleren met een voorzetwand. Daarnaast zijn de dagkanten van de buitenkozijnen heel eenvoudig en netjes af te werken.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel