Ymere onder verscherpt toezicht Centraal Fonds

dinsdag 4 december 2012
timer 2 min
Ymere, met 76.000 woningen een van de grootste corporaties van het land, staat onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Dat heeft de sociale huisvester uit Amsterdam op 3 december bekendgemaakt.
Aanleiding voor het verscherpte toezicht is het teruglopen van het volkshuisvestelijk vermogen in 2011, de aard en omvang van de leningportefeuille, de omvang van de groepsmaatschappijen en de kwaliteit van de aangeleverde informatie,zo laat Ymere weten. Het verscherpt toezicht is op 29 november 2012 ingesteld.

 

Meerjarenprognoses
Ymere moet als gevolg van het verscherpt toezicht van het CFV opnieuw meerjarenprognoses aanleveren en daarbij de normen en systematiek van het CFV hanteren. Ook moet Ymere in 2013 per kwartaal informatie verstrekken over de voortgang en het risicomanagement.

 

Marktwaarde of bedrijfswaarde
De maatregel van het CFV is gebaseerd op de cijfers, prognoses en scenario’s uit 2011. In hetjaarverslag 2011 koos Ymere ervoor om de waardering van haar vastgoed op basis van marktwaarde te presenteren. Het CFV waardeert echter niet op marktwaarde. De financieel toezichthouder hanteert een bedrijfswaardebenadering, waarbij de huurinkomsten en niet de verkoopopbrengsten leidend zijn voor de bepaling van de waarde van de woningen. Bovendien hanteert het CFV een andere risicosystematiek. Ymere en het CFV, zo meldt de Amsterdamse corporatie, zijn hierover al enige tijd in discussie.

 

Financieel gezond
Ymere benadrukt dat volgens zowel het Centraal Fonds als het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) de corporatie kredietwaardig is en de kasstroom op orde heeft. Accountant PWC heeft een goedkeurende verklaring gegeven over de cijfers van 2011 en heeft geen opmerking gemaakt over de continuïteit van Ymere.

Dit artikel zit in dossier(s)

(Advertentie)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel